Вчера, над 6  000 доброволци от населените места в област Пазарджик събраха над 155 тона отпадъци от 126 замърсени местав акциите от националната кампания „Да изчистим България заедно“ 2019 г., сочат окончателните данни на РИОСВ-Пазарджик.

Служители от РИОСВ и областната администрация почистиха от парк „Писковец“ в Пазарджик над тон отпадъци. Общото количество от почистените 14 замърсени зони в областния град е над 7 тона.

850 доброволци почистиха 12 замърсени с отпадъци места във Велинград. От паркове, зелени площи и местности, любими на туристите, са събрани и извозени за депониране близо 40 тона отпадъци.

В Белово, от 20 замърсени участъка, са събрани и извозени повече от 9 тона отпадъци, в това число и от нерегламентирани сметища в общинския център и в с. Сестримо. В община Стрелча, близо 16 тона са почистените отпадъци от екопътеки, нерегламентирани сметища и замърсени зони в града и в селата на общината. Резултатно е почистването и в община Пещера, където доброволците събраха 20 тона отпадъци. В община Ракитово са събрани и извозени над 16 тона, в община Батак – 13, в община Брацигово – близо 12 тона, в Панагюрище – близо 7, а от община Лесичово – тон и половина. На регионалното депо в Доспат от акцията в гр. Сърница са постъпили над 3 тона отпадци.

Общините са освободени от такси за депониране на отпадъци на регионалните депа на 14 и 15 септември 2019 г. Личните транспортни средства на доброволците също имат свободен достъп до тях.