Фармацевтични продукти, пробиотици, хранителни добавки за животновъдството, антибиотици основно за животните ще произвеждат новите производствени мощности на „Биовет“ и „Хювефарма“, които бяха открити днес от премиера Бойко Борисов в Пещера. На церемонията присъстваха и министърът на финансите Владислав Горанов, и министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на МВР – Стефан Балабанов. Гостите бяха посрещнати от домакините в лицето на собственика Кирил Домусчиев и изпълнителния директор Ангел Желязков.

В импровизиран брифинг премиерът отговори на избрани журналисти от националните медии, като запис може да се види на неговата фейсбук страница.

„По „Плана Юнкер“ не очаквах толкова голяма мощност да се отвори, хората работиха сериозно, инвестицията е над 300 000 000, с над 200 работни места. Така че всичко от гамата лекарства, които изискват модерни технологии се прави тук. Дори и Италия да отидете да видите, тук е по-модерно. Дава ръст на икономиката. Има още проекти по „Плана Юнкер“, утре сме в Петрич. За да отговоря на Президента почти всеки ден откривам нови заводи и нови училища, използвам възможността да поздравя с първия учебен ден, родители и деца, и учители. Това предприятие дава нови работни места и поминък за хората тук. Аз само показвам, ето работата на правителството, кметовете, могат да кажат дали някъде има проблеми, корупция, те могат да ви отговорят. Всеки ден – завод след завод, по време на рецесия, на Италия икономиката е 0.1%, която е в ГЕ7.

В Пещера първо са традициите – имаше вече изградени мощности на тази фирма, огромен капацитет, горе се запознах и с технолозите, идете да видите – физици, биолози – големи заплати. Имаме много такива, аз съм открил поне три – четири само на тази фирма – в Разград, в Ботевград, тук…Аз си излъчвам по фейсбук, който иска да ме гледа. Само това ми е смешно и забавно ,как от всеки телевизор или радио се излъчват обиди към ГЕРБ и казват, че няма свобода на словото. Каквото искат това да правят – свобода. Но да се злоупотребява с това? Те правят саботажи, планирани и целенасочени да строшат системата, изведнъж правителството виновно. Как една партия протестира с една група журналисти заедно? Как с една партия се допускат на протести?“ – попита риторично Борисов по повод на въпрос защо БСП подкрепи журналистическия протест в БНР.

„Аз също имам журналисти, които не ги допускам при себе си. Примерно ПИК и Бивол не ги допускам. Какво да направя да отида да и кажа на Корнелия – пусни…“ – заяви Бойко Борисов в разговор с журналистите, посетили събитието.

С тържествен водосвет започна церемонията по прерязването на лентата, а преди него премиерът се видя за минута и с кмета Николай Зайчев, кото го увери, че има шанс да вземе втори мандат. Около 1/3 от инвестицията е финансирана със заем по плана „Юнкер” през 2018 година. Останалите средства са от банкови заеми и печалби на предприятието.