Първи за участие в местните избори в община Белово са се регистрирали от ГЕРБ, сочи справка в Общинската избирателна комисия. Управляващата партия иска достъп до всички звена на местното управление – от кметския пост на общинския център и населените места до общинските съветници.

ДПС също са получили право да издигат кметска кандидатура, както и да се борят за места в Общинския съвет.

Успоредно с големите партии още на 13 септември е бил регистриран и Инициативен комитет за издигане на независим кандидат Иван Георгиев Черешаров за кмет на кметство с. Габровица. Политическа партия „Движение за радикална промяна „Българската пролет„ пък също е регистрирала интерес за участие в изборите за кмет на кметство с. Голямо Белово, с. Мененкьово и общински съветници.

Само за общински съветници в общината ще се бори политическа партия „Български демократичен център“ както и политическа партия „Български земеделски народен съюз“, но от земеделската формация ще посочат и свой кандидат за кметството в Мененкьово.  Само съветници се очаква да бъдат избрани и от политическа партия „Земеделски съюз Александър Стамболийски“ и  „Атака“. 

Политическа партия „Обединени земеделци“ с лидер Петя Ставрева е получила регистрация за участие в изборите за кмет на кметство с. Момина Клисура, с. Сестримо, с. Мененкьово, с. Габровица, а също така и за общински съветници в Белово. 

Пълен пакет от власт иска и Местна коалиция: „ВМРО (ВМРО и ПП Глас народен)“ като декларира участие в изборите за кмет на кметства в с. Голямо Белово, с. Аканджиево, с. Дъбравите, с. Момина клисура, с. Мененкьово, с. Габровица, с. Сестримо, град Белово и общински съветници. Абсолютно идентична регистрация имат и от Местна коалиция: ПП „Движение Гергьовден ( ПП „Движение Гергьовден“ и ПП „Съюз на демократичните сили“) .

Левите сили в община Белово са се обединили в Местна коалиция: “Алтернативата на гражданите (КП “БСП за България (ПП БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПП КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ, ПП НОВА ЗОРА, ПП ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ ЕКО ГЛАСНОСТ, ПП КЛУБ ТРАКИЯ), ПП АБВ, ПП ДВИЖЕНИЕ 21, КП АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ (ПП ДВИЖЕНИЕ ЗА СОЦИАЛЕН ХУМАНИЗЪМ, ПП БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ, ПП ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО, ПП БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА, ПП ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ)” за участие в изборите за кмет на кметство в Белово и в с. Габровица, с. Сестримо, с.Момина клисура, с Голямо Белово, с. Дъбравите, с. Мененкьово, с. Аканджиево.

Партията на Веселин Марешки – „Воля“ също държи да получи достъп до всички възможни места в общината, нейните представители са регистрирали в ОИК – Белово участие в надпреварата за съветници и кмет на Белово, както и всички населени места в общината.

Последната регистрация в законовия срок в ОИК – Белово е на коалиция „Демократична България – обединение“ за участие в изборите за кмет на кметство – Аканджиево, Габровица, Голямо Белово, Дъбравите, Мененкьово, Момина Клисура, Сестримо, кмет на Белово и общински съветници.