Създателят на кубизма Пабло Пикасо вече ще има свое кътче в парк – остров „Свобода“ в Пазарджик. Както вече се досещате става дума за трета люлка, която правят Марин Кузев и съпругата му Светозара. Съвсем логично това ново произведение на изкуството носи почерка на невероятния каталунец, който преобърна живописта с хастара навън и доказа, че животът има право да бъде изобразяван по съвсем нетрадиционен начин. Люлката е в процес на довършване и ще я откриете в алеята, където са и останалите две люлки – на Салвадор Дали и Ван Гог. Средствата за изработката са от общинската хазна, а целта на проекта е да се направи достъпно онова, което всички подрастващи трябва да знаят за света на изкуството.

Проектите на сем. Кузеви срещат подкрепата на преподавателите по изобразително изкуство в Пазарджик, според тях люлките провокират децата да се запознаят с живота и творчеството на световните творци, а извън това люлките са място за срещи, приятен разговор и много фотосесии. Не една булка или абитуриентка е оставила за поколенията снимка от вълнуващото място.

Пабло Пикасо е роден на 25 октомври 1881 г. в Малага, а малцина знаят, че пълното му име е Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиниано де ла Сантисима Тринидад Клито Мартир Патрицио Руис и Пикасо в чест на множество светци и роднини.