Тодор Попов връчи вчера наградите на отличените в третото издание на Националната графична изложба „Георги Герасимов“. Това стана в присъствието на многобройна публика, която бе нетърпелива да разгледа изложбата в зала 1 на ХГ“Станислав Доспевски“ в Пазарджик. Експозицията представя 33 автора с 62 творби. По традиция за Национална графична изложба „Георги Герасимов”, галерията издава и луксозен двуезичен каталог, който получават всички присъствали на откриването.

Имаме биеналето благодарение на подкрепата на община Пазарджик и по-конкретно в лицето на Тодор Попов, заяви за PZdnes.com директорът на галерията Леон Бабачев. Това е третото издание на конкурса и то има за цел да популяризира личността и творчеството на един от най-големите меценати и творци на Пазарджик. Във фонда на галерията се пазят хиляди негови работи, които поетапно се показват на посетителите. Това се случи и през тази година, като във втора зала на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ са подредени 97 творби (графика и рисунка) на автора. Художествените произведения са създадени между 1928 и 1971 г. като са застъпени теми, по които художникът е работил през целия си живот. През май 2019 г. тази изложба гостува в Българския културен институт в град Прага. Националното събитие се провежда през две години. Изложбата е със статут на конкурс, който придоби популярност и устойчивост във времето. – добави Леон Бабачев.

Авторите, които получиха награда през тази година са добре познати на пазарджишките ценители на изящните изкуства, те са имали възможност да представят творчеството си в града ни през изминалите две години.

С три равностойни награди – плакет и парична сума от 1200 лв. бяха отличени графиците:

Цветан Казанджиев от Ямбол.

Румен Нечев от Пловдив.

Михаил Маламски от Пазарджик.

Наградата за млад автор тази година бе спечелена от осемнадест годишната студентка в Художествената академия – Ива Данкова от София. Тя също получи плакет и парична премия от 1200 лв.

Наградата на СБХ замина при Веселин Дамянов – Вес, за почетен принос бе отличен преподавателят по изобразително изкуство от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Христо Дацинов.

Петте почетни дипломи са предназначени за Зоран Мише от Северна Македония, Димитър Каратонев от Харманли, Бранко Николов от Сърбия, Станислав Божанков от Кюстендил и Марина Мавродиева от Бургас.