Лекарските права на кардиолога д-р Петър Лазов, за когото се разбра, че е поставял стентове на здрави хора, могат да бъдат отнети, съобщи dnes.bg.

„За щастие за тези манипулации има архив, който може да бъде проследен назад в годините. Може да бъде доказано дали това се е случило. Ако това се е случило, вярвам, че Етичната комисия на БЛС, ще бъде на висота и ще вземе своето решение. Най-тежкото наказание е БЛС да лиши този лекар от право да практикува“, заяви шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров пред Нова. Лазов вече бе освободен от длъжност от областната болница в Пазарджик и стана ясно, че е вземал заплата от 57 хил. лв. За дейността му се извършва проверка от Медицински одит и прокуратурата, както и вътрешна проверка в болницата.

Д-р Маджаров обясни, че изследванията и данните за манипулациите за всеки един пациент се пазят както в болницата, така и в НЗОК. „Тук става въпрос за голям обем от данни от всички болници. Вероятно НЗОК прави проверки на случаен принцип, когато проверява болница, или когато има съмнение за свръх прилагане на такава манипулация”, посочи той.