„Имам една единствена причина да подкрепя на предстоящите избори Тодор Попов и това е, че е сред малцината кметове на този град, които осъзнават смисъла на изкуството“. – това сподели за PZdnes.com една от посетителките на откритата тази вечер фотографска изложба „Музика в обектива“.

Изложбата не беше открита от Тодор Попов, а от секретаря на общината Румен Кожухаров, но причината да бъде възможно осъществяването на тази изложба е именно Тодор Попов.

Жената, за която стана дума в началото е дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в едно от пазарджишките училища, вече пенсионерка. „Удивлявам се на желанието му, на енергията, с която подкрепя хората – творци. Много рядко ще го направи някой, който няма под сърцето си тръпката да създава изкуство.“

И всъщност – да, да правиш изкуство е доста самотно занимание, особено ако става дума за фотографско изкуство. Ако от древните елени знаем за калокагатията и преклонението пред тялото като носител и дом на душата, ако от древността си спомняме Праксител, ако от древността помним Ел Греко, а от ренесанса Леонардо, то откога помним фотографията? Тя е твърде младо изкуство, от няма и двеста години, но както казва големият Уилям Сароян: “Понякога завиждам на фотографите, те могат в 1/125 sес. да разкажат повече за човека, отколкото аз в 30 страници.” И още: “Снимката е средство с любов и откровение да погледнем под повърхността и да покажем качествата на природата и човека, заложени във всеки обект.” твърди гениалният фотограф Ансел Адамс.

Художествените фотографии в изложбата открита днес е от 9-ти Международен фото салон  „Музика в обектива“ 2019, чийто домакин тази година е Община Пазарджик. Салонът се организира от Национално Сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева”, България и е под патронажа на Световната фотографска асоциация FIAP. От 17 до 19 август  в Пазарджик международно жури с председател Александър Иванов, и членове: Борислав Милованович, (Сърбия) и Ивайло Сакелариев направи селекция на най-добрите фотографии. Най-добре представил се автор във всички категории е Леонид Голдин от Израел с 8 приети творби и две награди – FIAP – златен  медал и Диплома на председателя на журито – Александър Иванов.

Изложбата беше представена от талантливата фотографка Вили Тодорова.

Наградата на Община Пазарджик отиде при Холгър Буекер AFIAP от Германия, който има 6 приети фотографии във финалната селекция, като 3 от тях са в категория Музика в обектива. Наградата на домакина е плакет и парична премия в размер на 300 евро.

В рамките на почти 4 месеца, любители и професионалисти фотографи от цял свят имаха възможност да изпратят снимки за участие в следните категории: „Музика в обектива“, „Хора и улици“ и отворен формат. До 13 август постъпиха 567 фотографии от 64 участника от 23 държави – Аржентина, Австралия, Белгия, България, Китай, Хърватска, Кипър, Чехия, Финландия, Германия, Унгария, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Латвия, Холандия, Полша, Сърбия, Испания, Шри Ланка, Швейцария, Великобритания.

Във финалната селекцията останаха 138 творби от 47 участника от 19 държави. В трите категория имаме по 1 Златен, Сребърен и Бронзов медал на FIAP, НМ отличия на  FIAP  и по 1 APB Златен медал на Фотографска академия, както и дипломи на журито.