Пазарджиклии се включиха в поредния протест против Стратегията на детето в София, той се състоя вчера и блокира ул. „Цар Освободител“ за няколко часа. Според протестиращите частните неправителствени организации изземат функциите на държавата и целят да отнемат хиляди деца от техните родители.

Основен аргумент на активистите е, че критериите, по които се определя дали едно дете е в риск не са дефинирани ясно и подлежат на интерпретации. По време на протеста по улиците на столицата имаше засилено полицейско присъствие.

Според протестиращите частните неправителствени организации изземат функциите на държавата и целят да отнемат хиляди деца от техните родители. Основен аргумент на активистите е, че критериите, по които се определя дали едно дете е в риск не са дефинирани ясно и подлежат на интерпретации. По време на протеста по улиците на столицата имаше засилено полицейско присъствие.

От Социалното министерство се противопоставят на „неверните твърдения на протестиращите”. От там уточниха, че дете ще се извежда от семейството само при крайни случаи на насилие. Такива са склоняването към проституция, просията и трафик на хора. Това ще става и след съдебно решение, казват още от министерството, съобщи НОВА ТВ.