На връх Велийца /1715,3 м/ преди 107 години в ранното утро на 5 октомври 1912 година с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война и падат първите жертви от двете страни. 27-ми пехотен Чепински полк и 39-ти Пехотен полк водят тежки боеве за освобождението на „Майка България”. В боевете за връх Велийца и вис. Чисто тепе падат със смъртта на храбрите 42-ма войни, съобщи секретарят на Областния съвет на СОСЗР – Пазарджик подполк. з. Христо Христосков.
Управителният съвет на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Пазарджик за 4-та поредна година организира и провежда поклонение /панихида/ пред паметника на вр. Велийца под патронажа на Областния управител на област Пазарджик, съвместно с Общинските организации на СОСЗР в областта, представители на дружества „Традиция” от областта, Общобългарска фондация „Св. Георги Победеносец” гр. Якоруда, сдружение „Български юнак” и други.
Тази година, поради създалата се епидемична обстановка и наложена карантина в района, поклонението /панихида/ ще се извърши пред паметника на 27-ми пехотен Чепински полк /в района на бившата казарма в гр. Пазарджик/ на 05.10.2019 г. /събота/ от 11.00 часа. с поднасяне на венци и цветя.
Уважаеми българи, патриоти, колеги и приятели, членове на патриотични и военно-патриотични съюзи, правителствени и неправителствени организации и симпатизанти, Управителният съвет на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Пазарджик Ви кани на поклонението за отдаване на заслужена почит на героите от Балканската война, дали живота си за свободата на България.