В пазарджишкото село Синитово днес ще се проведе референдум за добива на мрамор. Допитването съвпада с местните избори, това реши на последното си за мандата заседание Общинският съвет в Пазарджик през миналия месец. Заедно с избора за кметове на община и на населено място, жителите на селото ще кажат дали са съгласни в землището им да се открие кариера за добив на мрамор. Това е първият референдум, който се провежда на територията на общината. В петък стана ясно, че бюлетините за референдума са предоставени на две секции, които са позиционирани в училището на селото. Там ще се гласува и за общински и селски кмет.

Референдумът бе поискан от жителите на Синитово, които категорично отказват да има кариера с 35-годишна концесия и площадка за промишлени отпадъци. Над седемстотин души се подписаха за провеждането на референдума. В края на деня ще стане ясно и какво е окончателното решение за селото.

Формулирани са три въпроса за общественото допитване:

1. Съгласни ли сте инвестиционния проект: „ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЛОЩАДКА ЗА ТРЕТИРАНЕ НА НЕОПАСНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ОТПАДЪЦИ” да бъде реализиран в землището на с. Синитово?

2. Съгласни ли сте инвестиционния проект: „ИЗМЕНЕНИЕ И РАЗШИРЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИОННОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ „ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЛОЩАДКА ЗА ТРЕТИРАНЕ НА НЕОПАСНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ОТПАДЪЦИ” да бъде реализиран в землището на с. Синитово?

3. Съгласни ли сте инвестиционния проект: „ИЗГРАЖДАНЕ НА КАРИЕРА ЗА ДОБИВ НА МРАМОРИ” да бъде реализиран в землището на с. Синитово?