За четвърти пореден път Тодор Попов, като кандидат на местна коалиця Новото време, спечели кметските избори в Пазарджик, това стана днес след балотаж с кандидата на местна коалиция БСП за България – Благо Солов. Според предварителните нагласи уловени от екзитпол разликата между двамата е 20 %, съобщи БТВ.

Избирателната активност бе по-ниска отколкото миналата неделя, но това е логичен резултат от балотажа, където днес се явиха твърдите ядра на двамата кандидати, независимо от това, че Тодор Попов никога не е бил представител на конкретна политическа сила.

Първоначалните нагласи на пазарджиклии преди първия тур на местните избори бяха, че кандидат – кметът на ГЕРБ – Иван Панайотов днес ще се яви на балотаж. С процент и малко разлика обаче той бе изместен от Благо Солов. Над 31 % бе активността на избирателите около 18 ч. Според проучване на Маркет линкс Тодор Попов печели  56.31 % срещу 36.38  % на Благо Солов.

За пореден път става ясно, че по време на седмицата между първия тур и балотажа не се е осъществило преливане на гласове от други партии към двамата кандидати.

През цялата си предизборна кампания Тодор Попов бе насочен към младите, умните и предприемчивите жители на общината. Той обеща през следващите четири години да се осъществят множество нови инфраструктурни проекти, спортните и културните събития в общината, а също така и подкрепа за младите хора, които са ангажирани с участие в извънкласните дейности.

Съперникът му за доверието на хората Благо Солов заложи на по-скоро популистки обещания и проведе цялата си кампания предимно в социалните мрежи. И в днешния ден множество пазарджиклии получиха като лично съобщение във фейсбук призив да отидат до урните и да заложат на №70.

В края на краищата обаче вече имаме финал на най-протяжната предизборна кампания в историята на града, която показа, че пазарджиклии са дясно настроени хора, които имат прагматично мислене и напълно осъзнават обществено – политическите процеси, които текат в страната. Припомняме, че Тодор Попов и неговата коалиция има 14 общински съветника в новия градски парламент, като към тях ще се присъедини и петнадесетия в листата – Христо Бързев, ГЕРБ има деветима представители в общинския съвет, а Благо Солов ще заеме едно от общо шестте места на БСП за България.  По двама души ще представят Алтернатива на гражданите, ДБГ, БСД, Глас народен, „Заедно За промяна“ и един от ДПС.

Съществени нарушения на Изборния закон днес не бяха установени, коментираха от Общинската избирателна комисия. Остава да разберем точно колко са били хората, които са гласували, но попълвайки квадратчето с „Не подкрепям никого“, според Маркет линкс те са 7.3%.