За мен това е най-тежката сесия, защото сам трябва да определя възнаграждението си, не защото аз така искам, а защото така е по закон. Това не е прецедент, нито е нещо ново. Искам увеличението, защото трябва да се увеличи и заплатата на зам. кмета. При сегашната заплата, кой ще бъде този човек, който ще се съгласи да изпълнява тази длъжност. – това заяви на извънредна сесия кметът на Пещера – Йордан Младенов.

С темповете на растеж на минималната работна заплата, която отново ще се увеличава през следващата година, шефовете на отдели в общинска администрация ще получават по-висока заплата от заместник кмета. С повишаването на заплатата на кмета е обвързано и увеличението на заплатите на самите съветници. Стана ясно и това, че в общини идентични по население с Пещера възнагражденията на кметовете са по-високи.

Темата на извънредното заседание предизвика полемика, която в крайна сметка завърши с приемането на предложението на Йордан Младенов. Неговата заплата ще бъде в размер на 2100 лв., кметовете на Радилово и Капитан Димитриево ще получават по 1100 лв. месечно. Също така стана ясно и това, че Йордан Младенов ще дарява заплатата си.

Ето какво каза още той: На първото заседание на Общински съвет – Пещера трябваше да се вземе нелеко за мен решение – да се определи заплатата за длъжността кмет, каквото е изискването на закона. Месечното заплащане бе увеличено на 2100 лв. Стъпката се наложи заради дисбаланс в заплащането на общинска администрация. Така например, в момента, директор на дирекция получава повече от заместник-кмет, а управител на ВИК – дружество повече от кмет на общината.

Това е предпоставка както за ниска мотивация, така и за отказ на добри експерти да заемат длъжности в публичния сектор – работа, която изисква не само отдаденост, но и висока отговорност. От заплащането на кмета се определя и заплащането в самата общинска структура. Средствата са изцяло от държавния бюджет и не идват от този на община Пещера.

За сравнение в община Велинград заплатата на кмета е 3100 лв., в община Ракитово – 2137 лв. , в община Батак – 1950 лв., в община Марица – 2700 лв., в община Лъки – 3116 лв., община Каспичан – 2305 лв. и т.н. Държа да подчертая, че заплащането не е самоцел за мен и имам готовност с увеличението да бъдат подпомогнати ежемесечно като дарение социални, спортни, културни и други дейности в община Пещера, така, както съм правил и досега в лично качество.