От 1 януари 2020 г. се предвижда увеличение на цените на ВиК услугите в почти цялата страна с между 0,1 и 9,26%. Доклад, който беше разгледан днес на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) показва, че Кърджали е градът, в който се планира най-голямо поскъпване на ВиК услугите – с 9,26 на сто, съобщи „Блиц“.

Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив – с 0,1%. За София-град увеличението ще е с 6,64 на сто. Ценовият скок, предвиден за Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването и дори режим на водата, ще е от 3,29 на сто в сравнение с цените на ВиК услугите тази година.

Община Перник и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обаче могат да не повишат цените на ВиК услугите в града, ако решат, коментира пред журналисти Ивайло Касчиев, шеф на Дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в Комисията за енергийно и водно регулиране в КЕВР, цитиран от БТА.

„Комисията за енергийно и водно регулиране утвърждава пределни цени“, добави той. Касчиев припомни, че ВиК дружеството в Перник е с ограничена отговорност. Община Перник също е собственик на част от неговия капитал и участва в управление му. Освен това МРРБ във ВиК Перник притежава 51 процента от капитала и е мажоритарен собственик. Затова регионалното министерство може да спре предвиденото от КЕВР увеличение на ВиК услугите с 3,29 на сто от 1 януари 2020 г. За друг район, където често има проблеми по ВиК мрежата – Шумен, се предвижда увеличение с 3,71 на сто.

За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9 процента в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4,27 и 2,75 процента, се посочва в доклада на КЕВР. За област Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени.

Според доклада на КЕВР предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена е 3,42 лв./ куб. м, цените на ВиК услугите в Разград от 1 януари 2020 г. ще бъде 3,42 лв./ куб. метър. Четири области – Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените. Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на комисията Иван Иванов. Докато течеше заседанието, пред сградата се проведе протест на граждани.