Макар да е изконно българско името Йордан в наши дни не е сред най-популярните и ако утре ще черпят над двадесет хиляди Ивановци в областта, днес имениците са не повече от десет хиляди. Въпреки това сред тях има много успешни представители на бизнеса и политиката.

Сред бизнесмените трябва да отличим Йордан Бадьоков, 

представител на производителите на „Рено“, „Дачия“ и „Опел“.

06йордан

Йордан Бадьоков е основател на RMG Group of companies и изпълнителен директор на „Еспас Ауто“ – дилър на Renault и Dacia за София, Велико Търново, Благоевград и Пазарджик. В периода 2003-2005 г. е бил оперативен директор и член на борда на директорите на „Аутоплюс България“ АД, където внедрява първия в страната електронен магазин за търговия с резервни части за автомобили. В момента ръководи и няколко компании в автомобилния бранш, сред които е Auto1, водещ вносител и дистрибутор на резервни части за автомобили и лидер в автосервизното обслужване с бранда си Auto1 Service Partner. Завършил е математическа гимназия в родния си град Пазарджик и магистратура по икономика в Икономическия университет – Варна.

В политиката

Трябва да отбележим кметът на Пещера – Йордан Младенов. Той е роден в Пещера на 9 май 1979 г. Завършил е Аграрен университет – Пловдив, специалност „Агроинженерство“ и „Стопанско управление“ в Техническия университет – Габрово. От 2003 г. до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Бизнес център – Пещера, с основна дейност разработване и кандидатстване по европейски проекти за ускоряване на местното икономическо развитие и провеждане на обучения. През годините е партньор по редица социални и икономически проекти с община Пещера. Народен представител в 42-то Народно събрание от Коалиция за България. Зам.-председател на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения. Мениджър в частна фирма. Семеен, с две деца.

Трябва да черпи и новата общинска съветничка в Пазарджик – Йордана Темнилова, тя влезе в местния парламент от „Глас народен“. Тя е фармацевт по образование и е дъщеря на д-р Красимир Темнилов.

Именик е и зам. областния управител Йордан Кожухаров е роден на 23.01.1972г. в гр. Пазарджик. Той завършва средното си образование в Механотехникума в гр. Пазарджик и висшето си образование във ВСУ „Черноризец Храбър” гр. Варна – магистър по право, юрист. Преподавател по търговско право в ПГИМ гр. Пазарджик. Адвокат към Адвокатска колегия Пазарджик и член на Адвокатския съвет към колегията. В периода 2011-2017 г. участва в работата на Общинска избирателна комисия Пазарджик и Районна избирателна комисия Пазарджик като член, зам. председател и председател. Владее английски език.

Назначен е за зам. областен управител на област Пазарджик на 10.05.2017г. със Заповед на министър-председателя Бойко Борисов.

В областта на спорта

Огромен брой фенове в Пазарджик има футболистът Йордан Минев. Иначе спортистът с не по-малко известен брат – Веселин е юноша на „Хебър“. След като напуска отбора от родния си град, преминава през отборите на „Беласица“ и „Родопа“. През лятото на 2005 г. Минев подписва с „Ботев“ със свободен трансфер. Подписва с българският шампион ЦСКА през януари 2009 г. В началото на 2011 г. се завръща в бившия си отбор „Ботев“. Изиграва първият си официален мач за „Лудогорец“, когато отборът дебютира в най-високото ниво на българския футбол на 6 август 2011 г. в първият кръг на А ПФГ в срещата с пловдивския „Локомотив“ играна в Каварна.

Йордан Минев е и сред възродителите на футболния тим на „Хебър“ през 2015 г. Днес той може да бъде забелязан на стадиона в Пазарджик по време на важни за градския тим мачове.

06bikov

Огромен талант в областта на спорта, но в славното за българските щанги време демонстрира и Йордан Биков. Йордан Биков е роден  на 17 октомври 1950 г. в Пазарджик. Още като дете е привлечен от спорта. Първоначално се занимава с гимнастика, но под влиянието на по-големия си брат Георги и учителя си по физическо възпитание се насочва към вдигането на тежести. Йордан бързо напредва в новия за него спорт. На три поредни ученически спартакиади става последователно трети, втори и първи. Усилените тренировки обаче пречат на образованието му и той прекъсва учението за три години. Очевидно е, че за младия Йордан бъдещето е свързано със спорта. За негово щастие талантът му е забелязан и той е поканен да учи в училището „Олимпийски надежди“ в София. Младежът приема поканата и така за него се отваря вратата към големия спорт.

По това време треньор на младите щангисти там е Абаджиев. Старшията налага на учениците строга дисциплина. За него спортът и учението трябва да вървят заедно, като едното не доминира над другото. Ежедневно освен тежките тренировки Йордан полага и големи усилия в учението. По това време бъдещата спортна легенда живее в Банкя заедно с друг голям български щангист – Неделчо Колев.

След като българските щангисти се представят незадоволително на Олимпиадата в Мексико през 1968 г., настъпва промяна в ръководството на националния тим по вдигане на щанги. За треньор е избран Абаджиев. Той залага на състезателите, които познава най-добре – момчетата от училище „Олимпийски надежди“. Първата си голяма титла Биков (категория до 75 кг) печели на европейското първенство в Констанца (1972 г.), въпреки че малко преди това контузва китката си и две седмици е в шина. До последно е под въпрос дали ще се включи в надпреварата. Когато Абаджиев обявява състава за Констанца, Биков фигурира в него, въпреки че изостава с подготовката. Проблемите не успяват да го спрат и той става пръв, като побеждава един от най-добрите щангисти в света по онова време – Виктор Куренцов (СССР). На Олимпийските игри в Мексико сити 1968 г. Куренцов прави трибой, който никой по това време не може да доближи.

Първите му успехи са от две европейски първенства в Констанца и във Варшава. През 1971 г. в Перу става световен шампион в изтласкването.

Йордан Биков е и Олимпийски шампион от Мюнхен през 1972 г. Поставя и нов световен рекорд в трибоя с 485 кг, който не е подобрен и до днес. През същата година е европейски и световен шампион. Йордан Биков е първият наш щангист с голям шлем от олимпийска, световна и европейска титла. Обявен е за спортист номер едно на България за 1972 г.

Тежка контузия на коляното му попречва да продължи победния си ход по световните рингове. След като се отказва от активния спорт става треньор в Средно спортното училище „Георги Бенковски“ (Пазарджик). Два месеца е селекционер на националния тим на Китай.

Експолицай №1 на Пазарджик 

Ексшефът на ОД МВР Йордан Рогачев, който вече оглавява дирекцията в Пловдив, също трябва да почерпи днес. Той е роден в Стрелча. В кариерата си старши комисарят е преминал през всички изпълнителски и ръководни нива. Завършил е Академия на МВР и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Работил е в системата на МВР във Велинград, Пловдив и Пазарджик. От 09.12.2013г. със Заповед на Министъра на вътрешните работи е временно назначен на длъжността Директор на ОДМВР-Пазарджик, а от м. юли 2014г. е назначен за титуляр на длъжността Директор на ОДМВР-Пазарджик, която заемаше до преди няколко месеца, когато бе назначен за шеф на ОДМВР – Пловдив. За постигнати успехи в служебната си дейност е награждаван многократно от Директор на ОДМВР, Директор на ГДНП и Главен секретар на МВР.