Днес почина проф. Теофан Сокеров, той  е сред най-известните и значими съвременни български художници, автор на многолико и богато творчество. Роден е през 1943 г. в Ловеч. Работи в сферата на живописта, рисунката, монументалните изкуства и скулптурата, участва в множество представителни изложби на българско изкуство в чужбина.

Сокеров е автор на художествено оформление и стенописи в Патриаршеската църква, Царевец, Априловската гимназия в Габрово, както и Дом-паметника на връх Бузлуджа, Националния музей „Земята и хората“, Националния дворец на културата, изработил е Мозаечни пана в Музей „Васил Левски“, Съдебната палата и много други.

От 1994 г. е професор по живопис в Националната художествена академия. Теофан Сокеров е лауреат на престижни награди за живопис: „Владимир Димитров-Майстора“ през 1979 и 1982 г., на „Захари Зограф“ през 1984 и на „Илия Петров“ през 1985 г.

През 2014-а година художникът отбеляза свой творчески юбилей с изложба в галерия „Академия“ на НХА „50 ГОДИНИ РИСУВАМ“. Теофан Сокеров е представял десетки изложби в България и в чужбина: Великобритания, Франция, Германия, Турция, Италия, Швейцария, Русия и други. Негови работи са притежание на Борис Христов, който като студент е живял в дома на баща му в Италия, на Николай Гяуров, Морган Фрийман и много други световно известни личности.

Стенописи на Теофан Сокеров могат да бъдат видени и в училище „Георги Брегов“ в Пазарджик, където са рисувани от него през седемдесетте години на миналия век.