Териториалните експертни лекарски комисии вече ще могат да вземат решения само по документи без преглед на лицата в определени случаи. Около това решение се обединиха днес участниците в първата среща , организирана от  изпълнителния директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов. Тя беше свикана във връзка с промените в  Правилника на регионалните картотеки на медицинските експертизи, които влязоха в сила от началото на 2020 година.

В срещата участваха директорите на РЗИ -Пазарджик и ТП на НОИ-Пазарджик д-р Фани Петрова и Елка Гълъбова, както и представители на РЗИ, РКМЕ и  експертните лекарски комисии. Искаме да съдействаме на болните  и максимално да улесним хората с увреждания, подчерта д-р Темнилов. Трябва да променим начина на работа. Нямаме право излишно да разкарваме хората, категорична беше и д-р Фани Петрова.

По време на заседанието бяха обсъдени и проблемите, с които се сблъскват експертните лекарски комисии. Решено бе такива съвместни  срещи да се провеждат на всеки два месеца.  Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов ще издаде и заповед, с която  от началото на месец февруари Териториалните експертни лекарски комисии вече ще приемат  документи без да извършват и прегледи на място по  конкретни случаи. Те касаят болни, за които  предоставената медицинска документация  по категоричен начин обективизира степента на увреждане и функционален дефицит на заболелия орган/или система, и не е необходимо за нуждите на експертизата да бъде извършен клиничен преглед или назначени допълнителни изследвания и консултации.