Около 300 заявления от 57 различни страни в рамките на Европейския съюз и в географските граници на Централна, Северна и Източна Европа, Централна и Източна Азия, Русия, Америка (както в Северна, Централна и Южна държава), Близкия Изток, Океания и Африка, бяха подадени за участие във втория Диригенски конкурс, който се провежда едновременно в София и Пазарджик, съобщиха от местното Симфонично – оперетно дружество.

100 от желаещите присъстваха на първия кръг, който се проведе в Пазарджик, градът ни е предпочетен, тъй като е единственият в България, който има пълен симфоничен оркестър, финансиран от местната община, ръководена от кмета Тодор Попов. На 4-ти, 5-ти и 6-ти януари състезателите трябваше да дирижират Първата симфония на Брамс и Debussy’s Prèlude à l’aprés midi d’un faune пред жури, съставено от Маестро Гюнтер Неухолд (Австрия, президент на журито, гост-диригент в Залцбург), Маестро Анастасиос Сумеонодис (бивш музикален директор на симфоничния оркестър на Гръцката национална радио телевизия), Маестро Джорджу Лендваи (управляващ директор на симфоничния оркестър MAV в Будапеща), Маестро Андреа Витело (артист на Warner, гост-диригент В Милано) и Mаестро Велислав Годунов (представител на Симфоничния оркестър на Пазарджик).

Сред тях журито избра 40 кандидати, които участваха във Втория тур на 7 и 8 януари в концертна зала на „Маестро Георги Атанасов.“ От втория кръг Mаестро Григор Паликаров (музикален директор на Симфоничния оркестър в Пазарджик) Mаестро Бенджамин Леви (музикален директор на Симфоничния оркестър в Кан) и Mаестро Rengim Gokmen се присъединиха към журито и изслушаха кандидатите в широк репертоар, включващ симфонията на Бетовен № 5, Симфония на Дворжак № 9 „От новия свят“ и Раченица от „Тракийските танци“ на българския композитор Петко Стайнов.

Финалът ще се проведе в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров ”в София, където пианистът Иван Дончев (който живее в момента в Рим) ще се присъедини към Пазарджишкия симфоничен оркестър, за да изпълнява селекции от Втория концерт за пиано на Брамс, Концертът за пиано на Чайковски, Концерт за пиано на Шуман и Концерт на клавир на Шопен. Останалата част от програмата е изцяло посветена на Бетховен, като почит към 250-годишнината или раждането на големия европейски композитор.

Десетте полуфиналисти:
Себастиан Алманзар (Колумбия), Джовани Гуцо (Италия), Хеджу Джунг (Южна Корея), Джебат Ки (Малезия), Йоргос Куритис (Грейс), Юан Ляо (Тайван), Едуардо Покас Гомес (Португалия), Марко Власак (Словакия), Светомир Златков (България), Хорхе Урибе Гонсалес (Колумбия). Сред тях четиримата финалисти са: Алманзар Себастиан от Колумбия; Юнг Хуежу от Южна Корея; Poças Гомес Жозе Едуардо от Португалия; Светломир Златков от България.