Фалшиви мейли за актуализация на данните от името на Уникредит Булбанк разпращат измамници. Чрез писмото те призовават клиентите на банката да кликнат върху линк, който е овирусен и чрез него на компютъраа ви ще с качат паразитни файлове. Те могат да теглят данни от вашата машина. Ето и пълното съдържание на писмото, което идва от подател „Обслужване на клиенти UnicreditBulbank“ (no-reply@spacedynamics.com). От банката уведомиха, че не са разпращали подобни писма до клиентите си.

Съобщенията не се изпращат от „УниКредит Булбанк“ АД, като в тях фигурира линк, който води до фишинг сайт, събиращ лични и финансови данни. Обръщаме ви специално внимание, че банките никога не изискват от клиентите си предоставяне на информация през съобщения или имейли – те вече разполагат с нея при сключването на договор с клиент. При получаване на подобно съмнително съобщение Ви съветваме да не предприемате действията описани в него, да не проследявате вложените в него линкове, както и да не отговаряте на подателя.

Важни препоръки:

 • Използвайте само легални, последни и обновени версии на операционна системи, антивирусна защита и браузери
 • Не проследявайте и не следвайте инструкциите в изпратените Ви имейли
 • Не си сваляйте и не отваряйте нетипични прикачени файлове в имейла („фактура“, „сканиран документ“ и др.) или хипервръзки и вложени линкове
 • Проверявайте хипервръзките, към които води имейлът с реалните адреси от браузъра ви
 • Поне веднъж на всеки три месеца е необходимо да променяте паролите си в ползваните публични интернет услуги (web имейл също)
 • Винаги проверявайте действителния адрес при отговор на подобен съмнителен имейл
 • Можете да изискате от доставчика на имейл услугата да извършва винаги проверка за съответствие между имейл адрес на изпращача и действителен адрес, от който е изпратен имейлът и адреса на сървъра, изпратил имейла. При правилна конфигурация на имейл сървъра, подобен вид съобщения не би следвало да достигат до Вас
 • Подлагайте под съмнение имейли или сайтове, които изискват лична или финансова информация, която включва: пароли за достъп, номера на банкови сметки или карти, ЕГН или клиентски номер
 • Препоръчително е да използвате само световно доказали се доставчици на имейл услуги като Google или Microsoft
 • Никога не запаметявайте потребителските си имена или пароли в браузерите
 • Не е препоръчително да използвате една и съща парола за достъп до различните си акаунти в интернет

В случай на най-малкото съмнение  за злоупотреба с личните Ви данни, се свържете незабавно с банката на номер  0700 1 84 84 или кратък номер 1 84 84.

Ето и текста, който се разпраща на потребителите от измамниците:

НОВО : Вашият документ за самоличност се развива
от:
„Обслужване на клиенти UnicreditBulbank“ (no-reply@spacedynamics.com)
дата: 20.01.2020 17:23

Уважаеми клиенти

По време на последната ви покупка бяхте информирани чрез съобщение, което ви информира за задължението да се присъедините към новата Pass-security. Новият пропуск за сигурност е проста и бърза услуга за потвърждаване на вашите онлайн транзакции.

За да ги видите, моля кликнете върху защитената връзка по-долу:

Достъп до вашия акаунт

Уникредит Булбанк Обслужване на клиенти

НОВО: Вашият документ за самоличност се развива

ЗАБЕЛЕЖКА: не отговаряйте на този имейл, тъй като той ще бъде изпратен автоматично