Жители на Пещера и съседно Брацигово се включиха в подписката за провеждане на местен референдум, който настоява за осуетяване на опита да се изгради площадка за загробване на опасни отпадъци на петстотин метра от кв. Анезица. Инвестиционното намерение на фирма близка до „Биовет“ бе оповестено на сайта на община Пещера през октомври миналата година, а само седмица след това в града се заговори за отпор на намерението.

Причина за тази реакция са заболяванията на дихателните пътища и зачестили случаи на злокачествени заболявания на множество хора от града, за които болшинството от пещерци са убедени, че се предизвикват от миризмата, която бълват комините на „Биовет“. В началото на седмицата бе създаден Инициативен комитет, който изготви искането за провеждане на местен референдум. В срок от три месеца под подписката трябва да сложат парафа си поне три хиляди души. В момента събирането на подписката се извършва в няколко пункта, като два от тях са магазини в центъра.

Когато се опитахме да разговаряме с една от жените, които събират подписката бяхме посрещнати на нож, а също така и с искане да се легитимираме. Час по-късно в една от пещерските групи цъфна съобщението, че имало хора, които се оплакват, че ще бъдат снимани, а след още няколко коментара и че „едни от „Биовет“  снимат“.

Активността на гражданите се разпростира в диапазона от параноя до „не ми пука, но познавам много хора, които измряха“. „Вижте ми ръцете – заяви жена, която отказа да бъде снимана – в Италия ми откриха заболяване, което съм придобила докато бях в „Биовет“, всички трябва да се подпишат, защото иначе ще умрем. Домусчиев защо не си направи къща в двора на „Биовет“? Къде живее той, защо не си изпрати тук да живеят децата? Подписвайте!“

Още в първия ден това сториха петстотин човека, а днес до масичката за събиране на подписи в центъра имаше наплив. Своите данни в бланката само пред наш репортер поставиха пет човека. Те обясниха, че правят това с идеята да не се позволява на външни за града хора, да се разпореждат със здравето и живота на пещерци. Без оглед на етническа принадлежност и възраст, пещерци са на мнение, че в продължение на десетки години са дишали отровен въздух и не желаят това да продължава с още по-голям интензитет.

В инвестиционното намерение на фирмата се сочи, че площадката за опасни отпадъци ще бъде с размер от 55 дка, които започват на 450 метра от кв. Луковица, а в другия си край са на 2200 м. от Брацигово. Там в продължение на неизвестен брой години „Биовет“ ще заравя отровни отпадъци, като по този начин ще превърне тази земя в токсично гробище. Съвсем близо до града се намират редица защитени местности като Тъмра, резерват „Купена“ и защитени територии за гнездене на редки видове птици. Въпреки това обаче от институциите ангажирани с оценка на опасността са дали зелена светлина на проекта.

Според предварителните намерения на „Биовет“ пещерци дори няма да усетят нова миризма, тъй като ще бъдат взети всички мерки за опазване на околната среда. В тази връзка от PZdnes, изпратихме списък от въпроси до изпълнителния директор на „Биовет“ – Ангел Желязков. Надяваме се да получим отговор и съответно да ви запознаем с нашия материал за новата площадка за съхранение на опасни отпадъци.

Спартак Кънев е един от най-отдавнашните радетели за опазване на чистотата на въздуха на Пещера, днес той ни предостави свои писма, които е разпращал до институциите от 2008 г. насам. Според него референдумът няма да има очаквания ефект.