Казанлъшка фирма е започнала да складира останки и изрезки от дрехи в сградата на бивш военен завод в Батак, съобщиха наши читатели. Това се е случило след като дружеството „ Индъстри ресайклинг груп ”АД е получило надлежно разрешение за дейността си от РИОСВ – Пазарджик, като в документа се сочи, че фирмата има право да депонира 12 000 тона парцали в сградата, която понастоящем е собственост на фирма „Енергометал“.

Предприятието е хлонало кепенци още в зората на демокрацията, а малко по-късно е придобито от частно лице в рамките на масовата приватизация. Буквално месеци по-късно сградите са ипотекирани срещу солиден кредит, който никога не е бил върнат. Междувременно община Батак също има пари за вземане от „Енергометал“. Става дума за 42 000 лв., които фирмата дължи на общината за всички изминали години за такса – сгради. И всичко тече гладко. Фирмата не плаща, общината има да взима. До октомври миналата година, когато стартира кампанията за местни избори и фокусът на общественото внимание бе насочен предимно към изборния процес.

Точно тогава „Индъстри ресайклинг груп ”АД е получила разрешение за депониране на неопасни отпадъци на територията на някогашното предприятие. Свързахме се със собственика на „ Индъстри ресайклинг груп ”АД – Спас Маринов, който обясни, че е наел сградата под наем. Той потвърди, че има право да депонира в Батак изрезки от дрехи или останки от дрехи. „Нямам никакво намерение да ги преработвам, и не виждам как дрехите ще замърсят града, в който в момента живеят не повече от 2000 души.“ По думите на Маринов площадката в завода е междинен склад. Батачани му били казали, че по-рано сградата била ползвана от кмета и близък до кмета човек, който си държал там конете. Животните цяло лято пасели в околностите, а след това ги пращали за клане. За PZdnes.com бизнесменът Маринов заяви, че ще се изтегли от Батак.

Но да се върнем на проблема по същество. Община Батак не е била уведомена за намеренията на новия наемател и по-конкретно, че той ще складира там парцали. Кметът Петър Паунов веднага е писал до РИОСВ, от където е получил отговор, че „Индъстри ресайклинг груп ”АД ще депонира неопасни отпадъци и отговаря на всички законови изисквания за извършването на тази дейност.

Заради европейски предписания и новото депо за отпадъци край Пазарджик община Батак закри старото си депо и за миналата година, общото количество смет, което е било депонирано в регионалното депо е 2000 т. Сега си представете купищата парцали, които ще заринат бившия и изоставен вече военен завод с 12 000 тона бали. Според батачани те ще си останат в града во веки веков, тъй като вероятността да бъдат унищожени е минимална. Това бил нов вид бизнес, плащат ти да извозиш парцали, намираш изоставени сгради, изоставяш в тях останките и търсиш ново предприятие на друго място. Така бавно и полека, регионът ще се превърне в гигантско сметище, което приютява останките от дрехите „втора употреба“, които ни заливат от десетки години насам. Ако дрехите не бъдат унищожени те ще започнат с времето да се разлагат и изгниват, в резултат на атмосферните условия, което неминуемо ще снабди града със смрад, която ще се усеща още преди да се влезе в него. В разрешителното на новия наемател влиза и съхранението на 3000 тона пластмасови и други подлежащи на преработка отпадъци.

Вторият вариант за освобождаване от „стоката“ е изгаряне в пещи, най-близката оторизирана за тази дейност се намира в Пещера и е собственост на „Биовет“.

Бившият военен завод се състои от 17 сгради, той се намира в непосредствена близост до града и курорта Цигов чарк.

За постъпващите отпадъци, от които в момента са налични по данни на общината около 90 тона, са били сезирани ДАНС, прокуратурата и полицията. Това се е случило след като кметът Петър Паунов е получил отговор от ексминистър Нено Димов, че общината няма право да се бърка в частен бизнес, който не я касае.

В момента тече разследане и се чака решение на ВАС, относно това има ли право частна фирма да депонира отпадъци в град, който отколе се слави с чистия си въздух. „Ние нямаме нищо против да приемем бизнес, който ще отвори работни места и ще дава поминък на батачани, но да се превърнем в сметище не сме съгласни“ – зави и зам.-кметът Георги Харизанов.

Кметът на Община Батак – Петър Паунов очаква и решението на Върховния административен съд по казуса, а междувременно в града напрежението расте. Малкото останали жители в града са на мнение, че не може фирма от Казанлък да прави частно сметище в града им. По ирония на съдбата местната община в момента кандидатства за проект за рекултивация на старото си сметище.