Три вида пестициди използвани за растителна защита са се изляли в река Марица на 24 януари т.г. и това ще дава отражение върху флората и фауната в следващите 6 месеца, заяви Марин Маринов от Басейнова дирекция, по време на нарочно насрочена среща при областния управител на Пловдив Дани Каназирева, на която бяха обобщени данните от отравянето.

Това, което са дали резултатите от анализите на водата е, че пестицидите са разляти от предприятието „Екоинвест” , които са обработват пластмасови отпадъци. Опасните вещества са хлорперифос, пандеметалин и аметрин. Замърсяване с цианид, олово и други тежки токсични елементи категорично няма, обясни Маринов.

Водата е била изследвана по 86 показателя на 19 пунката. Превишаване на стойностите са били засечени и в 5 индустриални замърсители, но трябва да се изчакат резултатите вторичните проби, които ще бъдат готови до края на седмицата. Освен пестицидите е било установено, че има замърсяване и с алуминий и манган, но не може да се каже дали това има връзка с измирането на рибата. Причината е, че различни предприятия понякога изпускат подобен тип замърсители.

Самото замърсяване е станало от река Пишманка, която се влива в река Марица. Токсичното отравяне е стигнало до устието на Марица край депото за отпадъци на село Цалапица. Оттам нататък замърсяване не е имало. Умрялата риба е дадена за изследване в лаборатории в чужбина, тъй като у нас няма такива, които да направят пълния анализ.

От Агенцията по храните заявиха, че правят регулярно проверки за продажбата на риба на регламентирани и нерегламентирани тържища. Забраната за ловенето на риба и водопой на животните все още е в сила. Оттам добавиха, че не знаят какво би причинило евентуалната й консумация, тъй като няма такива случаи. След приключването на проверките от Басейнова дирекция също  ще глобят фирмата, причинител на замърсяването. Глобата варира от 1000 до десетки хиляди левове. Вчера стана ясно, че „Екоинвест“ ще плаща 100 000 лв. глоби и на РИОСВ, а собственикът Орлин Тасев е пуснат под гаранция срещу 20 000 лв.

Интервю на Орлин Тасев – тук

За 2018 г. „Екоинвест“ са декларирали над 640 000 лв. печалба. ЕООД-то е лична собственост на Орлин Тасев, то е създадено през 2003 г. с начален капитал от пет хиляди лева. За 2018 г. Тасев е получил брутно възнаграждение в размер на 234 000 лв., сочи Годишният доклад на фирмата за 2018 г. Пак там е написано, че във фирмата работят 208 души. Бази на „Екоинвест“ има в Пловдив, Пазарджик и септемврийското село Симеоновец. Тасев е едноличен собственик на капитала в още две фирми – „Екор“ ЕООД и „Екорленд“ ЕООД. Съдружник е в „Скайинвест“ ЕООД. От извършените през 2018 г. сделки на сателитните фирми се вижда, че някои от тях се занимават и с лихварска дейност.