През 2004 г. Спас Маринов от Казанлък, който днес складира тонове парцали в Батак е бил арустуван в шумна акция, оглавена от тогавашния главен секретар на МВР – Бойко Борисов. Обвинението срещу Маринов е за измами с данък добавена стойност (ДДС). „Това се доказва и от разкритията на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) за група от лица и фирми, които са ощетили по този начин бюджета с милиони левове. Групата се е занимавала с подобна дейност при сделки с енергийни фирми в София, Стара Загора, Казанлък и други райони на страната. Заловените са извършвали доставки на оборудване, резервни част и ремонтни дейности в тецове, АЕЦ „Козлодуй“ и предприятия от минната промишленост.

Това не е първият скандал с разкрити данъчни измами, но със сигурност е най-шумният. Причините за това са две. Първо, скандалът избухна точно по време на дебатите за бюджета през 2005 г. А е известно, че данъкът добавена стойност е най-големият бюджетен приходоизточник, на който се падат близо една четвърт от постъпленията в хазната. Второ, енергетиката е отрасълът с най-големи годишни обороти в икономиката и съответно създава възможности за голям размах при реализирането на престъпни схеми.
Две седмици по-рано по повод други разкрития беше отчетено, че за последните пет години предполагаемите загуби от ДДС за бюджета са за 6.5 милиарда лева, а доказаните щети са за над 4 милиарда. По този начин темата с ДДС измамите измести трайно контрабандата от фокуса на медиите и принуди депутатите да сформират специална парламентарна комисия, която да разнищва схемите на дедесарите.“ – пише вестник „Капитал“ в броя си от 13 ноември 2004 г.

„Една разработка на старозагорски и казанлъшки ченгета, стартирала в началото на годината заради няколко фалшиви фактури за транспортни услуги, е на път да разплете гигантска измама с ДДС. За разлика от досегашните удари на данъчните и антимафиотите от НСБОП, в този случай схемата е от т. нар. смесен тип: част от измамниците крият ДДС, дължим по чисти сделки в реалната икономика, а друга част от тях източват ДДС от държавния бюджет чрез фалшиви фактури за фиктивни сделки.

Затварянето на кръга се извършва чрез кипърска офшорка, която връща изнесените от България мръсни пари под формата на чуждестранни инвестиции. Кой знае защо (в неделя, на 7 ноември) главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, директорът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров и шефът на НСБОП ген. Валентин Петров свикаха спешна пресконференция и обявиха пред медиите, че току-що са разбили мощна престъпна структура за източване на ДДС. Освен че по този начин стопираха разработката на казанлъшките антимафиоти, тримата големи заблудиха обществеността, споделяйки с медиите само за част от данъчните подвизи на мошениците – за източването на ДДС и за прането на пари.Още по-голямо учудване обаче предизвика реакцията на държавното обвинение.

Най-напред стана ясно, че вместо да бъде образувано едно следствено дело, разнищването на аферата е разделено в два потока. Казанлъшките аферисти ще бъдат разследвани от Регионалното звено за борба с огранизираната престъпност (РЗБОП) и от Окръжната следствена служба в Стара Загора, а техните партньори от столицата и страната – от НСБОП и от Националната следствена служба, които се занимават с организираните престъпни групи и с прането на пари. Широката общественост едва ли някога ще научи дали от споменатото раздвояване ще има някакъв ефект, защото по указание на Върховната касационна прокуратура двете разработки са засекретени. Факт е обаче, че всички досегашни опити подобни структури да бъдат разследвани на парче са се оказали съвършено безплодни (част от тъжните примери публикуваме отделно).

Според официалната информация, в разбитата престъпна схема са участвали пет фирми и седем души, които са завлекли стотици милиони левове чрез различни фиктивни сделки. Това твърдение е повече от заблуждаващо, защото размахът на дедесарите навява мисли за много по-сериозна организация. В интервю за Параграф 22, което предстои да бъде публикувано, директорът на Агенцията за финансово разузнаване д-р Васил Киров сподели, че този път играта е загрубяла много, а покровителите на мошениците са на доста високо ниво. За първи път от много време насам сме засекли както изпирането на мръсните пари, така и престъпната дейност, от която са акумулирани те, обясни д-р Киров, но отказа да съобщи повече подробности.

От свои източници Параграф 22 научи, че многомилионният ДДС е трупан от реално изпълнени обществени поръчки за няколко държавни ТЕЦ-а и АЕЦ Козлодуй, а е чистен чрез фиктивно извършени търговски сделки с цигари и земеделска продукция, транспортни услуги и рекламна дейност, срещу които чистачите са теглили ДДС. Все още не може даже да се предположи за какви пари става дума, защото по неофициална информация само АЕЦ Козлодуй сключва по 250-260 договора по Закона за обществените поръчки годишно. Засега резултатът от близо десетмесечната работа на антимафиотите от Стара Загора и на икономически полицаи от Казанлък изглежда скромен. В края на миналата седмица беше арестуван казанлъшкият бизнесмен Спас Маринов, който остана зад решетките с постоянна мярка задържане под стража. Белезниците щракнаха и около китките на две негови счетоводителки, но те престояха в следствения арест само едно денонощие, след което бяха освободени. В началото на седмицата в публичното пространство се завъртяха и имената на две от петте фирми, участвали в аферата – Йор-Даниел 98 ЕООД и Техфейз Трейдинг-България АД.Йор-Даниел 98 е регистрирана от Даниела Димитрова Няголова и Кръстан Стоянов Кръстанов в Пазарджик през 1998 година.

Дружеството е част от едноименна верига, в която всички фирми се казват Йор-Даниел, като различни са само цифрите накрая – 97, 98, 99 и т. н. През май 2003 г. седалището на Йор-Даниел 98 е преместено в Казанлък, а на 22 декември 2003 г. дружеството е прехвърлено във владение на бургазлията Станимир Диамандиев. От своя страна, Диамандиев е съдружник в Сити сървис с един от героите от световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г. – Емил Кременлиев, и с Янко Иванов, който е собственик на Терма 2003. В документите по регистрацията на Терма 2003 е посочен телефонен номер, който фигурира и в бумагите на Дани-93, собственост на лицето Йордан Делчев. Той и Техфейз Трейдинг-България са акционери в Прибор АД. А собственик на Техфейз Трейдинг-България е кипърската офшорка Текфейз Лимитид, през която (по данни на източници, близки до разследването) е ставало превъртането на парите и връщането им в България. Връзката между арестувания Спас Димитров и току-що изброените фирми е следната. В Стара Загора той е познат като един от сериозните търговци на горива, защото е бил дистрибутор на единствения производител на брикети у нас Брикел и на русенския производител на моторни масла Приста ойл.

В хода на разследването е установено, че през март 2003 г. фирмата на Маринов – ЕТ Спас Маринов-Спенс, се слива със споменатата вече фирма Йор-Даниел 98 на бургазлията Станимир Диамандиев. Той пък след сливането пререгистрира дружеството в Казанлък, като посочва за седалище адреса на Спас Маринов – Спенс в тамошния ж. к. Изток.Когато бе приватизиран Брикел, много се говори, че зад нея стои един от най-агресивните и едромащабни играчи в енергийния бизнес – Христо Ковачки.

Името му нашумя преди около година и половина, когато той купи държавното Атоменергоремонт за 15 млн. лв., а в публичното пространство се понесе слухът, че зад сделката стоял небезизвестният Косьо Самоковеца. По-късно Ковачки купи още няколко мини, сред които Чукурово и Черно море, сложи ръка на висаджийската магазинна верига Оазис и я прекръсти на Европа, купи столичния търговски център Деница и т. н. По една или друга причина, но без да се посочат някакви доказателства, той бе свързан с ДДС-аферата.Поне засега полицията и следствието в Стара Загора не правят никакви изявления по въпроса има ли доказателства за съпричастността на Ковачки към случая.

Но не отричат, че поназнайват това-онова. Проверка на Параграф 22 обаче установи, че д-р Васил Киров е прав в твърдението си, че играта е загрубяла. Оказва се, че поне една от фирмите в тази афера е участвала и в престъпната структура за източване на ДДС, организирана от счетоводителя Пламен Калчев. Тя беше разбита на 1 октомври тази година, като по изчисления на ченгета от НСБОП престъпниците са източили над 190 млн. лв. от държавната хазна. В хода на полицейската операция бе установено, че единият от съучастниците на Калчев е ортак на крупния контрабандист Николай Методиев-Пилето, който е сочен за дясна ръка на безследно изчезналия висаджия Мето Илиянски (чиито наследници са други герои на нашето време – Антон Милтенов-Клюна, Къро и Таки).

А разследване на Параграф 22, публикувано в бр. 42 на 23 октомври 2004 г., установи, че покровителят на Пламен Калчев се казва Цанко Дренски, който е съпруг на царската депутатка Теодора Дренска. По данни на ченгета, запознати с материалите по двете разработки, връзката между престъпните схеми е осъществявана от лицето Тодор Тодоров, който през 1999 г. става съдружник на Цанко Дренски във фирмата му Ливиа-95. От своя страна въпросният Тодор Тодоров е съдружник в Западна минна компания ООД с лицето Димитър Стоянов Милчев. Милчев пък е съдружник с най-различни видни личности – депутати от НДСВ, шоумени, бивши спортни величия и т. н. Наистина, никак не е задължително съдружниците на нашите съдружници да знаят какви ги вършат някои техни партньори, но в софийско-старозагорската ДДС-афера съвпаденията са прекалено много.

Най-напред във фирмените документи на 13-е дружества, замесени в престъпната схема, е посочен един и същи телефонен номер, въпреки че те са регистрирани на различни софийски адреси (списъка публикуваме отделно). Всички те водят до Дани-93-М, собственост на Йордан Георгиев Делчев. С фирмата си Дани-93 той е съакционер на Техфейз Трейдинг-България в Прибор АД, което пък държи 50% от капитала на пазарджишкото дружество Горди. Управителят на Горди се казва Петър Илиев Ненов и притежава 34% от Язоврир Батак ООД.

Останалите 64% от дружеството са разпределени поравно между Васил Ненов и Иван Палчев – бивш депутат от ДПС в периода 1991-1994 г. и лидер на окървавената през 1993-1994 г. асоциация за самозащита на гражданите Защита. Тя нашумя навремето като силовата структура на каратистите. Другата известна личност във въпросната асоциация е Слави Бинев, който държи почти половината от софийските кръчми и в края на миналата година стана акционер в единствения производител у нас на самоходни артилерийски установки и бронетранспортьори Бета – Червен бряг.И накрая, Параграф 22 успя да научи, че миналата година една от фирмите изпълнителки на обществените поръчки, възлагани от АЕЦ Козлодуй в периода 1998-2003 г., е била продадена на хора, участващи активно в ДДС-аферата, разкрита от казанлъшките и старозагорските ченгета.“ – това е текстът публикуван от „Параграф 22“.

До осъдителна присъда за Спас Маринов не се стига. Но той вероятно след това е създал фирмата си, която днес се опитва да „насели“ старите сгради на военния завод с купища парцали. И още нещо, Спас Маринов е човекът, който е купил военните сгради чрез фирмата си „Енергометал“, а днес заяви пред нас, че е в Батак под наем, а също и че смята да се откаже от идеята да депонира боклук в родопския град.