Висшата лига на Англия е най-обичаното, но и най-комерсиално първенство в европейския клубен футбол. Всеки един сезон на Албиона се разиграват милиарди, независимо дали говорим за телевизионни права, сделки със спонсори или залагания. Последното не е никак преувеличено, защото една от най-популярните компании Bet365 реализира печалба от 600 милиона паунда през годината.

Но кои са най-богатите хора в английския футбол? Нека обърнем внимание на собствениците на клубове, които могат да се похвалят със завидна финансова мощ.

Манчестър Сити е сред водещите клубове в английския елит, но този възход на “гражданите” стана факт едва след придобивката на клуба от Шейх Мансур – член на кралското семейство в Абу Даби. Неговото състояние се измерва на впечатляващите 30 милиарда долара.

Разбира се, няма как да не споменем Роман Абрамович – руският милиардер, който размести пластовете на Висшата лига след придобиването на Челси. След шумния му развод, Абрамович остана със състояние от “едва” 12.4 милиарда долара.

Със сериозни средства разполага и американският собственик на Арсенал Стан Крьонке. Той често е критикуван, че не отделя достатъчно пари за трансфери на футболисти, но същевременно разполага с повече от 8 милиарда долара лично състояние.

Китайският бизнесмен Гуо Гуанчан, който е собственик на Улвърхемптън Уондърърс, обича да оприличава себе си на Уорън Бъфет. Благодарение на своето състояние от 6.7 милиарда долара, Гуанчан успя да превърне “вълците” в един от солидните отбори във Висшата лига.

82-годишният Джо Люис е собственикът на Тотнъм – един от най-обичаните клубове на Острова. Президент на инвестиционната компания Tavistock Group, Люис има състояние от 5 милиарда долара.

Недолюбвани от феновете, собственици на легендарния Манчестър Юнайтед са американците от фамилия Глейзър. Смята се, че тяхното състояние достига почти 5 милиарда долара, но привържениците на “червените дяволи” ги обвиняват за лошо управление на клуба, който е в криза след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън.