При 90% от тежките ПТП, причината за тяхното настъпване е несъобразена скорост и отнемане на предимство. 20% от всички катастрофи са между автомобили, при 29% е блъснат пешеходец, в 4 случая произшествието е с велосипедист. От ПТП с пешеходец има един загинал и 13 ранени, като по-голямата част от произшествията са станали в тъмната част на денонощието. 45% от ПТП пък са станали на територията на община Пазарджик, която включва и участък от АМ „Тракия“. Данните бяха изнесени по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението от старши инспектор Димитър Табаков от сектор „Пътна полиция“.

Той обясни, че велосипедистите се превръщат в голям проблем по пътищата, особено когато карат колело в тъмната част на деня. Пазарджишки бизнесмен е дарил петстотин фосфоресциращи предпазни жилетки, които служителите на „Пътна полиция“ са раздали на велосипедисти. Не по-малко опасни са и пешеходците в тъмната част на деня, особено извън населените места.

През 2019 г. на територията обслужвана от ОДМВР Пазарджик са регистрирани общо 749 ПТП, като от тях 249 са тежки с 23 загинали и 329 ранени участници в движението. В сравнение със същия период на 2018 г. отчитаме намаляване на общия брой станали ПТП с 49. Броят на загиналите участници в движението е с 8 повече, няма изменение на броя на ранените участници. През четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение с със същия период на 2018 г. отчитаме намаляване броя на настъпилите ПТП с 13, увеличение броя на тежки ПТП с 15 броя, а на ранените с 27 повече.

Няма изменение на по отношение броя на загиналите участници в движението. През четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение с преходното тримесечие, отчитаме по-добри показатели на пътно-транспортната обстановка. Общият брой ПТП са с 49 по-малко, тежките ПТП са с 6 по-малко, загиналите участници в движението са с 1 по-малко, а ранените са с 20 по-малко.