Васил Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Семейството му е сред уважаваните във Велинград, майка му Йорданка е била учителка по руски език, а баща – Крум, учител по математика, разказвате местните за него. Той има и сестра на име Марта. Основното си образование издирваният от Интерпол бизнесмен завършва в ОУ „Христо Ботев” в кв. „Каменица”, Велинград.

Достигнали до най-високото научно звание възпитаници на същото елитно училище са професорите Георги Пухалев и Лиляна Маринова, генералите Яко Молхов и Илия Синапов, дипломатите Илия Узунов, Пейо Бозов и Атанас Влахов, вицепремиерът Лидия Шулева, депутатите Валентина Цветанова, Заварин Маров, Ангел Даскалов, художникът Васил Горанов, кинокритикът Яко Молхов, летците Георги Караджов, Бойко Содев, Георги Белев. Кметовете на града в различните години: Тодор Ямаков, Васил Шулев, Тодор Пеев, Георги Шуманов,  Атанас Водев.

Сред успелите ученици е и един от най-успелите и богати сънародници Васил Божков, хвалят се от училището. В педагогическия състав отдавна няма негови преподаватели, но в миналото те са определяли Божков като изключително умен и комбинативен младеж, което се доказва и от факта, че по времето на социализма, когато в софийските елитни гимназии намираха място само богоизбрани, той успява да си осигури място в  в Националната природо-математическа гимназия. Не връзки, а пълен отличен успех му отварят вратите към училището, където негови съученици са децата на хора от ЦК и Политбюро на БКП. Успешно завършва през 1974 г.  Следва „Математика“ в СУ“Климент Охридски“ и малко по-късно УНСС, специалност „Икономика и организация на труда”.

И в до тук перфектната биография на отличник, с всички предпоставки да се реализира успешно, в края на осемдесетте се появява пукнатина. В началото на прехода е бил сред основните дилъри на валута на „Магурата”, а също така става и дилър на антики. Тази му страст се превръща в хоби, на което днес дължим безценни съкровища. Искрено вярваме, че те ще попълнят каталога с притежания на НИМ и няма да станат тихомълком част от нечия друга частна колекция. В същност все още е спорно дали държавата има право да конфискува колекциите на Божков, тъй като те в голямата си част са напълно легални.

Божков започва заниманията си с бинго зали и казина още от 1990-1991 г. Става съдружник във фирма, притежаваща казина, с покойния вече основател на групировката „Мултигруп” Илия Павлов и с Младен Михалев-Маджо, един от босовете на силовата групировка СИК, най-голяма по онова време, а по-късно се трансформира в „Бул инс“.

До края на 90-те години Божков вече е мултимилионер. Интересът му извън хазарта се насочва към силно печеливши бизнеси като безмитна търговия (придобива фирма, която притежава най-много безмитни магазини), изкупува приватизационен фонд, притежаващ фирми за пътно строителство и поддръжка, притежава хотели, фирми в туристическия бизнес, за доставка на храни и др. Част от фирмите са обединени в „Нове холдинг”. Името идва от древния гримски град Нове край Свищов, където е учила съпругата му – Мая, с която той е сключил брак през 1980 г. От тази връзка се ражда синът им Антон, който преди седем години се ожени за дъщерята на Стефан Софиянски – Ива. Три години по-късно Божков се превръща в дядо на малката принцеса – Мая, а през 2015 г. и на внук – Васил.

Втората жена, с която се свързва името на Божкив е Елена Димова, на която той поверява част от фирмите и финансовите си дела, тя отдавна не живее в България. Третата спрягана за близка до сърцето му от жълтите издания е фолкпевицата Лилана.

През деветдесетте години Божков става и обект на атентати, но като по чудо оцелява. Заа тях почти не се говори днес, но те са си факт. „Най-сериозният атентат срещу Черепа е извършен освен срещу него и срещу семейството му. Преди години, на 3 юли 1994 г. на 57-мия километър на магистрала „Тракия” тежкарският му „Мерцедес 300” С е взривен в движение. Като по чудо Божков, съпругата и детето му се отървават невредими. Само шофьорът се оказва със счупено ходило. Според специалистите късметът им бил двоен – мощността на взрива умишлено била заложена слаба. Но всъщност опитът за убийство е налице – експлозивът разкъсва тенекиите, подмята предния мост и разпръсва гумите му на микроскопични парченца. Единствено ниската скорост ги спасява.“ – пише Григор Лилов. И продължава: „Няколко месеца след това, на 12 септември 1994 г. тя се случва – лимузината на Божков тежко катастрофира на магистрала „Хемус”. Но той пак е невредим.

Затова на 20 януари 1995 г. следващата година го попукват открито с куршуми във фойаето на хотел „Мелник”. На входа му шефът на „Нове холдинг” е пресрещнат от гардовете на Живко Томов-Фашиста. Двете охрани си вадят патлаците и докато ги насочват един срещу друг, единствено бързата реакция на самия Божков предопределя битката кой-кого. Той също изважда пистолет, но гърми в тавана.
Направо от мястото на екшъна той заминава за Гърция по бизнес. Спасява се от правосъдието, което подюрнато от конкурентите му, започва разследване и го грози със задържане.“

„Още през 1990 той започва да развива – вече официално – валутната търговия и отваря свои чейнджбюра. И много бързо се ориентира към хазарта. Това е най-бързо оборотният и с висока норма на печалба бизнес, което Божков е осъзнал пръв от всички. Освен това хазартът е класически инструмент за пране на пари. От какъвто по време на прехода имат нужда много бизнесмени. Представите, че всеки по-едър бизнесмен у нас е „назначен милионер”, на когото са дадени едни пари, окрадени от бившата социалистическа държава, са наивни по отношение на Божков. Първите години на прехода са като в поговорката за лов на риба в мътна вода.“ – пише „Свободна Европа“. – „До края на 90-те години Божков вече е мултимилионер. Интересът му извън хазарта се насочва към силно печеливши бизнеси като безмитна търговия (придобива фирма, която притежава най-много безмитни магазини), изкупува приватизационен фонд, притежаващ фирми за пътно строителство и поддръжка, притежава хотели, фирми в туристическия бизнес, за доставка на храни и др. Част от фирмите са обединени в „Нове холдинг”.

Соченият за най-богат българин, чието състояние се изчислява на стойност между 1 и 3 млрд. лева, изведнъж се оказа издирван с европейска заповед за арест. Неяснотите за размера на притежаваните от него активи и капитали подсказват особения характер на бизнеса му. Името му се среща като собственик в десетки дружества с най-различен предмет на дейност, а в много други само се предполага, че той е реалният собственик, чрез офшорни фирми.

През 1993 Божков създава фирмата „Еврофутбол”, която е основната фирма за спортни залози у нас години наред. Божков разбира монополното си положение и търси съдружници, за да не се фокусират само върху него. Така през 2002 г. в „Еврофутбол” негов съдружник става гръцкият милиардер Сократис Кокалис. Към 2006 г. Божков има дялово участие в “Булинс”, застрахователна компания, наследила структурите на групировката СИК. Говори се и за негово дялово участие в други застрахователни компании.

В края на 1999 г. Божков става собственик на футболен клуб ЦСКА, като в продължение на 5 години отборът му е сменил 12 треньори. След като правителството отказва да му прехвърли собствеността на базите на ЦСКА в Борисовата градина, в Панчарево и на 4-и километър в София, Божков продава клуба на индийския собственик на комбината „Кремиковци”, който го поема с милиони дългове.

Преди година Божков пое управлението на футболен клуб „Левски”, като обясни на среща със запалянковците, че лично премиерът Борисов му казал да го поеме. Последната му среща със запалянковците не получи обществена подкрепа, предизвика институциите на държавата и лично премиера Борисов. Който на свой ред се срещна с хора от агитката на „Левски”. Заплахата за съдбата на отбора звучеше като рекет, предупреждение за размирици от страна на запалянковците.

Божков често е бил невъздържан и е губил мярката. През 2005 г. каза в интервю за тогавашната министърка на културата: „Чилова е много тъпа”. И настоя да го цитират буквално. В друго появяване в студио на Би Ти Ви гневно говори против правителството на Тройната коалиция, че унищожава хазартния бизнес и че той вече се е изтеглил от него. Недоволен от Закона за културното наследство, казва: „Мога да счупя антиките си ритуално на площада”.

Колекцията му с антики е забележителна, според различни публикации тя се оценява на 150-200 млн. евро. През 2007 г., след приемането на България в ЕС, правителството направи изложба от неговата колекция в Брюксел, да покаже древното изкуство по българските земи.

За тази колекция, събрана за десетина години, Божков обяснява в интервю пред „Труд”: „Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Богати хора не могат да съберат с десетилетия дори половината на такава колекция. Според закона купуването на антики не е пресъпление, но продаването е. Но никой не притесни Божков с въпроси.

Колекцията му е каталогизирана, за нея е създадена фондация „Тракия”, с шеф – бивш служител на ДС, който навремето е преследвал иманярите. Най-ценното от колекцията е излагано и в Националния исторически музей. Бившият директор на музея Божидар Димитров обясняваше, че всичко е законно, с доказан произход.

През октомври 2009 г. Конституционният съд със свое решение на практика узакони колекцията на Божков. Със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха текст в Закона за културното наследство, според който притежателят трябва да доказва произхода на антиките си. След решението притежателите ще могат да доказват правото си на собственост не само с официален документ, и да се позовават на петгодишна придобивна давност.

За разлика от много български подземни босове, Божков години наред е чест посетител в софийски заведения, ходи и на мачове. Не се крие, въпреки че срещу него има поне един атентат през 90-те години. Има многобройна охрана, обучавана в Израел, но често сам кара някоя от лимузините си, следвана от кола с четирима охранители.

Божков е бил е председател на федерациите по шах и по спортна стрелба. Бил е близък с президента Първанов, появявали са се на събития заедно. Покойният писател Христо Калчев нарича в едно интервю Първанов „конферансие на Черепа“, по повод връчването на награди за спортист на годината.

За периода 2007-2009 Божков обяви, че прибира годишни премии по 2-3 милиона лева от дружествата, които притежава. Всичко, което притежава, е разпръснато в различни фирми, фондации. На комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество ще й бъде трудно да посегне на имуществото му, ако се докаже незаконна дейност.

Наричан хазартен бос №1, „гангстер”, известен с прякора си Черепа, Васил Божков за пръв път се сблъсква челно с прокуратурата. Без да посочва нещо конкретно, главният прокурор Гешев обяви, че Божков е ръководил престъпна група, изнудвал, предлагал подкуп, подтиквал към престъпления служебно лице и др. Прави впечатление как толкова години прокуратурата нямаше нищо срещу Божков, а сега в толкова кратък срок новият главен прокурор събра материал да го обвини.

Гешев започна демонстративни и спорни акции още в първия месец на мандата си. Дали те ще останат само показни и с лошо скалъпени обвинения, ще се види тепърва в съда.

Най-напред съдружниците на Божков в ”Еврофутбол” братя Найденови го обвиниха, че е ощетил държавата с над 200 млн. за 5 години. Божков отвърна, че плаща точно според закона и ще се брани в съда. Братя Найденови заявиха още, че той ги е рекетирал и заплашвал със смърт. Прокурорът Гешев обяви, че неплатените данъци са над 550 млн. лв. (вероятно има предвид такси и акциз за хазарта).

Обаче и забележката на Божков от чужбина, че има и други акционери освен него, и твърдението му, че прокурорът Гешев бърка търговското право с наказателното, може и да има някои основания.“

Резиденцията на Божков

Рeзидeнция „Aгликa“ нa Витoшa e бившa рeзидeнция нa Тoдoр Живкoв. Cтрoeнa e прeз 60-тe гoдини нa минaлия вeк във Витoшa, нa 1600 мeтрa нaдмoрcкa виcoчинa. Рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ близo 3 дкa – 2 850 кв.м. При дeмoкрaциятa cтaвa coбcтвeнocт нa aкциoнeрнo дружecтвo нa убития oлигaрх Eмил Кюлeв. Cлeд cмърттa му прeминaвa в ръцeтe нa Вacил Бoжкoв. Прaктичecки интeриoрът и дoceгa пoчти нe e пипaн. Виcи дoри eдин пoртрeт нa Гeoрги Димитрoв”.

 Рeзидeнциятa рaзпoлaгa c някoлкo тaйни вхoдoвe и изхoди, c тaйни кoридoри. Рaзпoлaгa и c бoмбoубeжищe, зaщитeнo cрeщу aтoмни eкcплoзии. Cъcтoи ce oт eдин oгрoмeн aпaртaмeнт и други 8 пo-мaлки.  Рaзпoлaгa c приeмнa, кинocaлoн, двe кухни( eднaтa прoфecиoнaлнa), трaпeзaрия, caлoни зa приeм, фитнec, caунa, бaceйн, тeниcкoрт, имa coбcтвeни вoдoизтoчници, дaлeкoпрoвoд първa кaтeгoрия, нo и coбcтвeнa гeнeрaтoрнa cтaнция зa тoк. Видeoтo и cнимкитe, пoкaзaни oт МВР нe дaвaт прeдcтaвa зa рaзмeритe нa пoмeщeниятa. “ – разказва Григор Лилов.

 

*За написването на този текст е използвана книгата на Григор Лилов – „Най-богатите българи“ и публикация на Иван Бакалов в „Свободна Европа“.