Тридесет и седем родители, чийто деца са в класа на Верка Маратилова от ОУ“Проф. Иван Батаклиев“ изпратиха писмо до медиите, в защита на преподавателката приложила нетрадиционни мерки спрямо ученик от нейния клас. Случаят бе оповестен публично в почти всички медии, а тази сутрин родителите се събраха пред школото. Според написаното от тях г-жа Маратилова е отличен професионалист и се цени от родителите. Те подчертават, че случката е преекспонирана от страна на близките на пострадалото дете и в голяма степен не вярна като информация. Според родителите веднага след като Митко бил наказан с колективно оплюване, Верка Маратилова е свикала обща родителска среща, където случаят е бил дискутиран, а тя се е извинила на родителите на момчето.

Родителите на останалите деца считат, че наложената от директорката Даниела Кемчева мярка „последно предупреждение за уволнение“ е адекватна, по отношение на учителката, тъй като тя не се е съобразила с възрастовите особености на своите ученици и евентуалните последствия върху психиката на децата в резултат на поведението ѝ, но като цяло смятат, че случилото се е силно травмиращо и за самата учителка. Още повече, че децата от класа не се чувстват травмирани от случилото се, а ситуацията е овладяна.

„С настоящето писмо целим да обясним на хората и институциите, че този инцидентен случай, трябва да се разглежда заедно с всички положителни аспекти на работата ѝ, на които ние сме ставали свидетели. Иновативният подход в методите ѝ виждаме във внедряването на добри практики в училището и разработването на проекти, в които участваме заедно с децата си. Ние ѝ вярваме като учител и желаем тя да продължи да ги обучава, защото осъзнаваме, че доброто начално възпитание е основополагащо за тях.“

Снимката е илюстративна