На днешния 5 февруари, православната църква почита паметта на Св. мъченица Агатия. Агатия е родена в Палермо по време на римския император Декий (249-251), когато имало жестоки гонения срещу християните. Агатия била скромна християнка, славела се със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите ѝ оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага.

Когато местният управител Квинтиан пратил войници, тя спокойно отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отрече от Христовата вяра. Славата на мъченическата ѝ смърт бързо се разнесла сред вярващите и веднага след нейната смърт християните построили църква над гробницата й.

Жителите на Катания благоговейно тачат нейната памет. Недалеч от града се намира вулканът Етна, който от време на време бълва огън и гореща лава. Веднъж, когато страшно изригване застрашавало града с гибел, те взели дрехата на света Агатия и я държали срещу огъня. Бедата минала и катанските жители благодарили на светата мъченица за нейното застъпничество. Това било в годишнината на нейната смърт. И тъй като от старогръцки Агария означава добра – в деня, в който почитаме мъченицата своя имен ден празнуват хората носещи имената Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри, Агатия и Агата.