Средно училище „Методий Драгинов“ е едно от десетте български школа-посланици на Европейския парламент

Вицепрезидентът Илияна Йотова посрещна на „Дондуков“ 2 ученици от Средно училище „Методий Драгинов“ в село Драгиново, община Велинград. Школото е едно от десетте училища-посланици на Европейския парламент. Целта на програмата е да се повиши информираността сред гражданите за Европейския съюз, по-конкретно за Европейския парламент.

Вицепрезидентът сподели основни моменти от 10-годишната си дейност като представител на България в Европарламента. „Умението да чуеш мнение, различно от своето, изкуството на баланса и компромиса – това е ценен опит, който придобих като евродепутат“, посочи Илияна Йотова.

В продължилия два часа разговор учениците показаха своите познания за европейските институции и искаха да узнаят позициите на вицепрезидента Йотова по широк кръг от въпроси – от процеса на изготвяне на европейското законодателство, през причините за евроскептицизма и напускането на Великобритания, до бъдещето на Европейския съюз.

Акцент в разговора беше ролята на България на европейската сцена. Вицепрезидентът подчерта, че на 13-ата година от членството си в ЕС трябва да забравим разделението на „ние“ и „те в Брюксел“, да участваме активно във формирането на европейските политики, като отстояваме националните си интереси. „Утре вие ще бъдете лидерите, от които имат нужда България и Европа, вие ще градите бъдещето ни“, обърна се Илияна Йотова към възпитаниците на СУ „Методий Драгинов“.

Интерес учениците проявиха и към дейността на вицепрезидента Йотова и работата ѝ с българите в чужбина.