След вчерашния гаф на премиера Бойко Борисов, който сравни журналистките с мисирки, днес фейсбук се изпълни със закачливи мемета. На едно от тях е изобразена врата на тоалетна, а на табелата под мъжката фигура пише – келеши, а под дамската – мисирки.

По интересно е това, че картина на унгарския художник Геза Песке (1859-1934) се оказа в унисон със ситуацията, на нея роденият е в Келечене, Австро-Унгария, автор е изобразил скучаещ младеж, а две мисирки се ровят в пръстта край краката му. Според оскъдната информация в Уикипедия, Песке учи при Gyula Benczúr и Ludwig von Löfftz в Академията в Мюнхен. Живее в Будапеща от 1894 г. Най-известните му жанрови творби с деца са в Унгарската национална галерия. Той умира и е погребан в Бодайк, Унгария, където има улица носеща неговото име.

Оригиналното наименование на творбата е „Младо момче с пуйки“, тя е рисувана с маслени бои върху канава, продава се и в момента в декоративна формована позлатена рамка срещу сумата от 950 евро. Ако искате можете да си я купите – ТУК

Междувременно стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов заминава на работно посещение в Брюксел. Днес българският премиер ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Във фокуса на разговора им ще бъдат актуални въпроси от европейския дневен ред като новата Многогодишна финансова рамка (МФР) и Европейския зелен пакт. Превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност за развитие на Съюза в тази насока.

Утре, 6 февруари, министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата ще обсъдят бъдещата МФР в контекста на предстоящия извънреден Европейски съвет на 20-21 февруари, както и основни приоритети, залегнали в новия Стратегически дневен ред на ЕС.

Във водената от премиера Бойко Борисов делегация в Брюксел е заместник министър-председателят Томислав Дончев.