Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е българинът, който получи забрана за влизане в САЩ заради участие в корупция. Това става ясно от изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, разпространено в сряда.

В официалното си качество Миталов е бил замесен в корупционни действия, които подкопават върховенството на правото и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България, се казва в съобщението. Освен Миталов забрана за влизане в САЩ получават и съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова.

„Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб“, се казва в съобщението на Държавния департамент на САЩ.

Мярката се предприема по годишния законодателен акт на Конгреса на САЩ, с който се приема бюджетът на Държавния департамент. Дял 7031(C) от годишния бюджет на Държавния департамент предвижда забрана за влизане и публично обявяване на „корумпирани официални лица от чужди държави и техните семейства“.