Житният режим се изпълнява всяка година през февруари в различни дни, съобразени с фазите на луната. Тази година той ще се състои в дните между 12 и 21 февруари, когато Луната излиза от фаза пълнолуние и започва нейният „разсип“. Целта на изпълнението на този хранителен режим  е пречистване на организма, на физическа и психическа основа, преди пролетната енергия да е пробудила силите на природата за нов живот. Пречистващата диета, която в същността си е помощ на душата към тялото и на тялото към душата има за цел да ни помогне да се чувстваме жизнени, енергични, да сме здрави и от нас да се леят само положителни емоции. Според Учителя Петър Дънов, началото на Житния режим дава необходимата връзка на човек със Вселената.

Важно за правилото изпълнение на режима е използването на качествено жито или лимец. Първоначално по време на режима се използва само жито (негрухано, за покълване), но за онези, които изпитват затруднение, е възможно да се добавят по желание плодове, ядки и мед. Идеята за житен режим възниква малко след създаването на Школата на Петър Дънов, но корените за това се крият още далеч във древността. По време на зимните месеци и особено покрай Коледните празници, организмите ни натрупват излишни килограми и множество токсини. Още преди хилядолетия Фебруа е бил римски празник на ритуалното пречистване, който се е провеждал в рамките на два дни от втория римски месец (след зимното слънцестоене). Произходът му се свързва с римския бог Februus, олицетворяващ пречистването. Някои източници свързват латинската дума за треска (febris) със същата идея на пречистване, поради изпотяване.

„Онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, нека се подложат на житен режим за един, два или три месеца най-много. През това време не трябва да употребяват никаква друга храна, нито хляб, освен да дъвчат сурово жито, добре изчистено и измито, без никакъв прах. Ще наблюдавате през това време какви резултати ще произведе житото у вас. Ако ви се вижда много време един месец, направете този опит за една седмица само, като употребявате всеки ден по сто грама жито. Ще накиснете от вечерта сто грама чисто жито в една чаша с вода и ще го дъвчете, като го разпределите на три пъти: сутрин, на обед и вечер. Ако ви се пие вода през деня, може да пиете, колкото искате. Ако бихте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби, а нервната ви система щеше да бъде по-добре урегулирана.“ – пише Петър Дънов в книгата си „За житото и житния режим“.

Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Може да съкратите режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате. Колкото дни успеете да преминете на Житния режим – те са ваше постижение! Има и известно значение от деня, в който стартирате режима- неделята се свързва със Слънцето, Духа и Светлината. Понеделник – човек ще отвори сърцето си за Любовта и ще пречисти душата си. Вторник – насочваме усилия към развитието на ума и положителните нагласи. Сряда се смята за денят, в който директно се влиза в Лечебницата на природата. Четвъртък позволява да се концентрираме върху своята воля и да насочим живота си в желаната посока. Петък е връзката със Словото и Любовта на Земята. В който и ден да започнете режима обаче, помнете – трябва да го започнете с желание, разбиране и добронамереност към самите себе си!