Проектът за изграждане на видеонаблюдение на обществени места в Пазарджик стартира преди около две години с амбицията да бъдат обхванати първо входно-изходните артерии на града, да се изгради център в Районното полицейско управление, където да се да събира информацията, след което да се премине към изграждане на видеонаблюдение на големи кръстовища, булеварди, улици и площади. Всички процедури за това вече са преминали и община Пазарджик има разрешение за строеж на всички общински места, на които ще бъдат поставени камерите. Това съобщи кметът на Пазарджик в интервю за Телемедия.

Първият етап за входно-изходните артерии обхваща 11 камери за разпознаване на номерата на превозните средства и 17 панорамни камери, които да следят целия трафик. Всичко това е консултирано с Областна дирекция на вътрешните работи и с експертите, които общината ползва за реализирането на проекта. „Единствено в момента ни забавя фактът, че част от зоните, на които трябва да бъдат поставени тези камери, се намират в територията на Пътно управление – Пазарджик, т.е. те са на републикански пътища и разрешението за строеж трябва да бъде издадено от Министерството на регионалното развитие. Става въпрос за 5-6 точки, след което стартираме изграждането“, заяви кметът на Пазарджик. Според Тодор Попов всички разрешения за строеж трябва да бъдат готови до месец, а напролет системата за видеонаблюдение да започне да се изгражда, като първо ще се оборудва Центърът за обработване на информация, а след това ще се изграждат на самите точки. До лятото видеонаблюдението на входно-изходните артерии трябва да е факт. А догодина да започне изграждане на видеонаблюдение в централна градска част и край учебните заведения.

Изпълнител на проекта след проведена процедура е „Сектрон“ ООД – София.  Дадената от тях цена е 127 хиляди лева без ДДС, отделно на един обект за трансфер на данни  ще се плаща по 0,01 лева, което също е най-ниската цена, даден от участниците.

Община Пазарджик планира видеонаблюдението да обхване поетапно целия град. „В рамките на 2-3 години очаквам това да стане, да бъдат обхванати всички учебни заведения, всички зони, на които се събират традиционно много хора – това са спортните зали, стадиона, някои от кръстовищата в града, които са по-натоварени, за да може да има и превантивен ефект. Моето желание е след години да обхванем и междублоковите пространства и съм убеден, че това ще бъде полезно за всички“, заяви в заключение кметът на Община Пазарджик Тодор Попов.