Метър и двадесет и пет сантиметра е снежната покривка, с която осъмна днес курортното селище Атолука. То се намира само на пет километра от Равногор, но пътят, които ги свързва в момента е неоткриваем. Гледката е огромна бяла покривка, която като топло одеало е покрила дори леките автомобили паркирани пред хотела на курорта. В момента в сградата тече ремонт, но собствениците са там, разказа Ваня Вълева. „Общо четирима души сме, имаме храна, на топло сме и си почиваме. Важно е никой да не се разболее, но вземаме мерки“. – допълни тя.

Случващото се не е необичайно за това време на годината, коментираха и хора от Равногор. Проблемът е, че бързо трябва да се намери изход от ситуацията, тъй като в селото за постоянно живеят предимно възрастни хора. Някои от тях в не особено добро здраве, което ще им попречи да почистят пъртина от домашния праг до улицата.

Хората се разхождат като в окопи, но поне могат да стигнат до магазина и да си накупят от там, каквото има. Зареждане скоро не се очертава, защото от два дни пътят до Брацигово бе блокиран от паднали дървета и клони. Сега машините на снегопочистващата фирма са на входа на Равногор, но заради обилния снеговалеж не успяват да се справят с огромните количества замръзнала бяла маса.

Това бе и причината днес кметът на Брацигово – Надежда Казакова, която е родом от Равногор да обяви частично бедствено положение. От областна администрация обещаха съдействие, за да може по-бързо да бъде преодолян моментът с кризата, но както споделят и равногорци – „Дядо Боже най-бързо ще го реши, трябва малко да увеличи температурата в небесния климатик.“

Снимки: Ваня Вълева, Семеен хотел Атолука