Концертът в Пловдив, посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг Ван Бетховен се състоя снощи. От 19:00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ младият пазарджишки пианист Еманиул Иванов  изпълни за втори път пред пловдивската публика Концерт за пиано №5, наричан още „Императорски“. Изключителният 21-годишен  пианист представи знаменитото произведение заедно с оркестъра на Държавната опера в Европейската културна столица в края на януари, но тогава билетите свършиха изключително бързо. Поради завладяващото изпълнение и желанието на меломаните за още виртуозни интерпретации организаторите повториха на концерта вчера. От Държавната опера признават, че от години не помнят толкова невъобразимо голям  интерес към симфонична музика.

Талантът на Бетовен е неоспорим, майсторството на музикантите от операта също, но най-вероятно вторият концерт се дължи на виртуозния пазарджиклия Емануил Иванов. Възпитаник на Езиковата гимназия „Бертолд Брехт“ в Пазарджик, негова учителка по пиано е Галина Даскалова. По-късно в София учи при проф. Атанас Куртев. В колекцията си има голям брой награди от национални и международни конкурси.  От есента на 2018 г. той е студент в Кралската консерватория в Бирмингам при Паскал Немировски и Антъни Хюит.

Пазарджишката публика имаше възможността да се наслади на изключителния пианист по време на една от фестивалните „Зимни музикални вечери професор Иван Спасов“ в края на януари. Екзалтираната публика в препълнената концертна зала вика на два биса виртуозния музикант.

Знаменитото произведение, което изпълни Еманиул Иванов вчера е писано от гениалния композитор в периода 1809 – 1811 година и е посветено на ерцхерцог Рудолф – най-малкият син на император Леополд Първи. В своето творчество Бетовен посвещава общо 14 свои творби на младия ерцхерцог.

Точната дата на раждането на Бетовен е неизвестна. Известна е датата на кръщението му в Католическата църква – 17 декември 1770 г. Съществува предположение, че е роден ден преди това – на 16-и. Произхождащ от музикантски род, Бетовен е син на Йохан ван Бетовен и Мария Магдалина Кеверих. Още от ранно детство учи музика първо при баща си, а после и при някои добри педагози. Едва 13-годишен става помощник-органист в дворцовата капела в родния си Бон. През 1787 г. заминава за Виена, където се запознава с Моцарт. Бетовен изпитва респект към Моцарт и в продължение на няколко години изучава произведенията му, но така и не успява да стане негов ученик, тъй като се връща в Бон заради смъртта на майка си.

Смятан за един от най-великите композитори в историята на музиката, той вдъхновява множество композитори, музиканти и слушатели поколения наред.