Неизвестна автоморга е изхвърлила отпадъци зад стадиона на Говедаре, върху полски път, съобщи вчера наша читателка. В неделя излязох на разходка с кучето по реката и заварих тази купчина препречила пътя, разказва тя. Миналия четвъртък минах пак там, но същото място беше чисто.

Боклукът вече не е там, защото вече сме предприели мерки, заяви кметът на селото Йордан Бакърджиев. Това е голям проблем не само за нашето населено място. Още от миналия мандат водим битка с незаконните локални сметища. Не само от автоморгите, много хора са решили, че мога да си изхвърлят битовия боклук в канавки, по поречието на Марица и всеки ден си играем на „стражари и апаши“. В крайна сметка всичко опира до съзнанието на хората. Постоянно работим и с малцинствените групи, като се стараем да обясним, че замърсяването на природата е все едно да си замърсяваш двора. – заяви г-н Бакърджиев.

Проблемът с отстраняването на последиците от такъв тип човешка дейност е с превоза, кметството ползва малко камионче, което освен като сметопочистваща машина се ползва и за други цели. В момента, в който машината се освободи, локалното сметище ще бъде премахнато.

И чрез вас апелирам към хората да бъдат отговорни и да изхвърлят отпадъците на отредените за това места. Ще бъде извършена и проверка, за да се установи източникът на замърсяването, но при липса на свидетели е трудно да се докаже, че отпадъците принадлежат на една или друга автоморга. На територията на селото има два пункта за изкупуване на цветни метали и употребявани автомобили. Ще бъде извършена проверка дали новосъздаденото сметище не е създадено именно от тях. Не е изключено отпадъците да са струпани и от фирма или лица от друго населено място, каза още Йордан Бакърджиев.