Актови фотографии на пазарджишката майсторка на обектива Вили Тодорова се озоваха в най-новия брой на Playboy. Текстът „Нежният бунт на жените“ от Димитър Серкеджиев разказва за нестандартния поглед на човешкото тяло през очите на жените – творци. Почти цял век е побран в страниците на изданието, чиято аудитория поначало е мъжка.

Димитър Серкеджиев също е изкушен от фотографията и потърсил Вили, за да му съдейства със свои снимки. „Това беше далеч преди Нова година, тогава той ми разказа, че работи по този проект, в който е включил снимки от 1880 първата документирана жена фотограф Елена Чернева – Хитрова и до днес. За читателите ще е интересно да се запознаят и с Лоте Михайлова, Деяна Стаматова, Станка Цонкова-Уша, Нели Гаврилова, Соня Станкова, Диляна Флорентин.“ – разказва Вили. До вчера тя си мислела, че проектът не е бил одобрен от редакцията на списанието, когато получила обаждане от Серкеджиев.

„Бях много приятно изненадана от това, че темата за жените – фотографки е превзела почти половината брой и в него по много артистичен начин са представени известни творци в този вид изкуство. От предложените от мен са избрани четири фотографии, три от тях са били в мои изложби, а четвъртата е от Международен пленер в Шкорпиловци, който се състоя миналото лято.“

Своеобразният предговор е написан много елегантно и разкрива замисъла на цикъла от снимки, даващи женския поглед на света. Автор на въведението е главният редактор на списанието – Любен Дилов – син. Две от фотографките вече не са между живите, защото са родени в началото на миналия век, но това прави картината на женското творчество още по-пълна и пълноценна.

Освен това, както самият Дилов – син отбелязва, женският поглед е много по -плътен и улавя детайли, които са неуловими за мъжкото фотографско око. И въпреки това жените фотографи в изкуството са само 25%. В рекламната и художествено фотография, броят на дамите е отчайващо малък.

Вземете си новия брой на списанието, за да прочетете и видите повече.

Тук можете да си припомните:

Изложба „13 вдишвания II“ бе открита в галерия „Боев“