За много хора днес е началото на житния режим на Петър Дънов. Защо днес? Защото според него най-добрият ден за започване е веднага след пълнолуние. Трябват ви около килограм жито или лимец, 30 ябълки, 90 ореха, истински мед. Всеки ден хапвате по сто грама жито, три ябълки, девет ореха и до три лъжици мед.

На ден трябва да пиете и около 1.5-2 литра преварена изворна или трапезна вода. Житото се слага в термос вечер и се залива с до 2 ч. чаши топла, но не гореща вода. Сутринта можете да изпиете водата и да разпределете житото на три порции за през деня. Подсладете ги с по една лъжица мед. Ще ви припомним някои от правилата за здравословно хранене на Петър Дънов, които споделяме и ние:

1. Здравословно е да чувстваш удоволствие при ядене.
2. Яжте най-здравословните храни и никога не преяждайте. Храната трябва да бъде винаги прясна.
3. Колкото повече яде човек, толкова по-малко помни. Стомахът работи твърде много, а паметта се обременява и отслабва. Многото ядене изтощава човешкия организъм.
4. Спрете да ядете, когато ви е най-приятно – в стомаха трябва да има място за поне още 20 хапки, за да може свободно да храносмила.
5. Силата на храната е в качеството, а не в количеството.
6. Ще се храните вечер преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядете преди да е изгряло.
7. Никога не бързайте когато се храните. Обърнете внимание на всяка хапка, вземете в ръка всеки плод и го разгледайте.
8. Хубави храни са тези, които най-лесно се смилат и от които остават по възможност най-малките излишъци.
9. Не яжте твърде гореща храна, нито пък много студена.
10. Човек трябва да яде точно навреме, но не в определен час, а когато силите в неговия организъм се проявяват, т.е. когато усеща вътрешен глад.
11. Никога не яжте при неразположение. Ще се храните само, ако сте гладни.
12. Всичко, което е еднообразно, е опасно. Еднообразието в храненето също е много опасно.
И един цитат, които най-добре изразява неговата философия за здравето на духа и тялото:
„Всеки човек трябва да бъде здрав. Обаче здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце. За да придобие тия неща, човек трябва да има знания. Здравето на човека зависи от неговата вътрешна и външна Чистота.