На днешния ден църквата почита Св. Евлогий, архиепископ Александрийски. Той е живял по времето на император Ираклий през VII век. Бил е благочестив и предан на Христовата вяра. Имен ден на 13-ти февруари празнуват хората с имена Евлоги, Евлогия и Зоя. Името Евлоги означава „добра дума“, „възхвала“. Името Зоя пък означава „живот“. Тя е била византийска императрица и мъченица, чиято памет се почита също на 13 февруари. Знае се, че е имала дарбата да изцелява. На този ден се почитат още Св. пребодобни Мартиниан и Фотиния. Преподобни Мартиниан бил родом от Кесария Палестинска. На 18 години той се оттеглил в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и борба с много изкушения.

Когато една жена, блажената Зоя – така се наричала жената, дошла да го изкушава и видял, че ще падне в грях с нея, той скочил бос в огъня и стоял там докато от болка била убита у него всякаква похот. Когато му се явили други изкушения, той избягал на самотна скала всред морето, за да се спаси от съблазън.

По Божи промисъл делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега. Тогава Мартиниан решил никъде да не се настанява за постоянно, а непрекъснато да пътува. За две години той обходил 164 града, като навсякъде проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.