Празникът на лозарите и винарите Трифон Зарезан бе отбелязан с ритуал в Радилово и тази година. По традиция с шествие празнуващите, чийто гост бе и кметът на община Пещера – Йрдан Младенов тръгнаха от центъра на селото, за да стигнат до лозовите масиви.

Молебен за здраве и плодородие отслужи отец Димитър. Жителите на пещерското село и гостите на традиционния празник поздрави и кметът- домакин Благой Харизанов. С пожелание за здрава, плодородна и успешна година към всички се обърна Йордан Младенов- кмет на Община Пещера. Младенов отбеляза, че за него е чест да присъства на този празник.

Старт на традиционния ритуал по зарязване на лозята дадоха Младенов и Харизанов.  Кметът пожела на председателя на местната кооперация Стоян Радин добър урожай и изрази надеждата си хамбарите и бъчвите да бъдат пълни а търговците да са в пъти повече.

Десетки се стекоха на мегдана в Капитан Димитриево за да станат съпричастни с инициативата на кмета Владимир Петров. Народна музика, изпълнения на ВГ “ Капитанка“, хора и вдигнати чаши за празничен тост привличаха вниманието на пътуващите по пътя към областния град. Не мина и без конкурс за най- добро младо вино и обреден хляб. Наградените от своя страна почерпиха  мало и голямо на празничната трапеза. Нека годината да бъде пребогата за всички, да донесе удовлетворение и награда за труда, мир и берекет по домовете и да има още поводи за народни веселби. Това си пожелаха всички, които празнуваха на 14 февруари.