Пет лева струва днес стрък роза на пазара, а с левче отгоре в цветарските магазини. Търговците споделят, че им е все по-трудно да вдигат цените за дати като 14 февруари или 8 март, тъй като съгражданите ни започнали да стават все по-прагматични. „Цветето вече стана лукс“ – разказва цветарка с дългогодишен стаж. „Миналата година дойдоха мъж и жена, той искаше да ѝ купи букет за 8 март, а тя направо го отряза, каза, че по-добре било да вземат едно кило пържоли заа същите пари.“

„Цветето си е цвете и аз предпочитам да взема букет на жена си, защото през останалите дни никога не ѝ нося цветя“ – опровергава твърдението млад мъж, който плаща повече от десет лева за красив букет от няколко рози.

„Като цяло бизнесът не е така печеливш“, както беше преди години – с носталгия връщат лентата назад продавачките. Те разказват, че още в първите пролетни дни имат наплив от дами, които искат да си освежат градината. Само след седмица ще започне активната търговия с градински теменужки и иглики, а след това и с други пролетни цветя. През есента хит са били луковиците на лалета, нарциси, култивирани минзухари, зюмбюл и още много пролетни цветя, които първи ни даряват полъха на пролетта.

Търговците са доволни от ремонта на пазара, от есента те са в нови магазинчета, а като цяло тяхната част от централния градски пазар е едно от най-оживените места, по всяко време на годината.