Ваня СТЕФАНОВА

Брацигово за пореден път отпразнува Деня на лозаря – Трифон Зарезан. Празникът в чест на Свети Трифон е един от най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване.

Празникът бе организиран от Община Брацигово и кметът Надежда Казакова, а негови специални гости бяха – общински съветници, жители и гости на града. По традиция бе извършен ритуалът по „зарязване“ на лозята, за да има по-голяма и хубава реколта през годината.

Това се случи в дома на Димитър Дименов. След това се проведе и конкурс за „Най – добро домашно вино – реколта 2019г.”, а веселото настроение по време на дегустацията поддържаха специално подбрани песенни подпури.

За присъстващите беше осигурена топла скара и вино. В таз годишната класация отново приоритетно бе женското начало и в двете категории вина – червено и бяло. На първо място нарочната комисия постави мострите вина на г-жа Гена Савова. На второ място при червените вина бе мострата от реколтата на Атанас Кабов, а на трето място виното на инж.Анелия Методиева.