„Една нощ в Спешното“ бе репортажът, който бе излъчен днес в рамките на предаването „120 минути“ с водещ Светослав Иванов по БТв. Пълна нощна смяна в нощта на 14 февруари направи екипът на телевизията, а главен герой в него бе лекарят, който стана герой на десетки репортажи – д-р Недялков. Броени дни преди празника на любовта и виното той стана жертва на агресивен пациент.

Лекарят обаче успя да запази самообладание и да отблъсне своя нападател. 38-годишният д-р Николай Недялков е спешен медик от малко повече от две години.

Смятам, че имам място в Спешно отделение. Смея да твърдя, че имам трезва преценка, изключителна наблюдателност и добро ниво на компетентност за краткия си трудов стаж, казва д-р Недялков. Житейският му път за тези 38-години живот може да се определи като пълен с адреналин, пътешествия и предизвикателства. Сред неговите професии,освен лекарската, са още на крупие в казино и учител по история.

В нощта на Трифон Зарезан в отделението отново имаше спешни случаи, но неочаквано малко в сравнение с други дни. Според старшата сестра Ангелина Сотирова, всеки ден има скандали, но да удрят лекар или сестра се случва не повече от два – три пъти в годината. Пациентите искат да влизат вътре в залата за спешни случаи, а товае строго забранено, разказват и другите сестри от болницата. Случаите се приотизират, а работната ръка не стига. Понякога се налага заради много тежък случай, да чака пациент също със спешен случай, но без да е застрашен животът му, разказа д-р Недялков. Проблем е и това, че апаратурата за Спешното не е на ниво.

Телевизионният екип отрази и лечението на травма на крака на охранител, който се самолекувал един ден, но като не видял подобрение бил докаран в спешното, прегледът показа, че кракът е счупен, а минути по-късно той бе гипсиран. Минути по-късно пък с линейка бе докарана жена от дома за стари хора, която също се нуждае от бърза помощ.

Няма еднакви дни в Спешното, разказаха медиците, но въпреки понякога неблагодарното отношение към тях, те продължават да се грижат за всеки, потърсил помощта им.