Снимка: Част от хората страдащи от рядкото заболяване

Над петдесет души в България, сред тях и жена от Пазарджик, страдат от рядко заболяване, чието лечение е оперативно и скъпо. Те са създали свое Сдружение на Тарловите пациенти в България – Лечение без граници и са активирали петиция в интернет.

„Моля, подкрепете нашата петиция, за да стигне каузата ни до възможно най-широк кръг от хора. Гласът ви е от значение, за да можем да гарантираме живота и здравето на всички пациенти с рядкото заболяване „Периневрални кисти на Тарлов“. Рядкото заболяване „Периневрални кисти на Тарлов“ е съпътствано от 7 основни проблема, с които ние като негови носители се сблъскваме в България:

Няма МКБ номер (Международна класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето)
Невролозите не са наясно с нашето заболяване и не разпознават симптомите му
Неврохирурзите неглижират и отхвърлят това рядко заболяване
Некомпетентност при образната диагностика и неразчитането и описване на тарловите кисти
Незнанието на рехабилитаторите, които да поемат възстановяването ни след операция
Няма регистър в Министерството на Здравеопазването и НЗОК на тарловите пациенти в България – все едно не съществуваме
При освидетелстване от ТЕЛК нашето заболяване не се включва, защото не е признато в България като рядко заболяване.
Какво представлява заболяването?
Периневрални кисти на Тарлов е невропатично заболяване, при което образуваната киста представлява мехуресто разширение, изпълнено с гръбначно-мозъчна течност (ГМТ) в корена на гръбначния нерв, което я отличава от другите менингеални кисти като разширение на дуралния сак или менингеални дивертикули. Кистите на Тарлов най-често се откриват в сакралния гръбначен канал, те причиняват костна ерозия и компресия на съседните гръбначни нерви, което в много случаи води до пълна инвалидизация и разрушаваща сакрална радикулопатия. Периневралните кисти на Тарлов могат да се образуват във всеки раздел от гръбначния стълб – при някои пациенти кистите са на повече от един раздел на гръбначния стълб.

Американският неврохирург д-р Тарлов пръв описва тези кисти като симптоматични през 1938 г. по време на своето патологоанатомично изследване на съединителната тъкан в Монреалския неврологичен институт.

Как се диагностицира заболяването?

Периневралните кисти на Тарлов са видими чрез ядрено-магнитен резонанс като разширени, подобно на балони образования, покриващи нервните коренчета в гръбначно-мозъчния канал. За съжаление, в България рядко се срещат специалисти по образна диагностика, които да разпознават и описват Тарловите кисти, защото информацията за заболяването е недостатъчна. Ако все пак някой от тях успее да ги установи, обикновено ги описва като асимптоматични.

Какво показва статистиката?

Статистиката в световен мащаб показва, че при 5% от населението на планетата са открити Тарлови кисти, от които 1 % симптоматични, като 95% от пациентите са жени. Симптомите са най-често срещани в сакралната област – сакрална болка и схващане, засягащи задната част на крайниците до стъпалата в дерматоми S1 или S2, перинеална болка, ректална болка, схващане в дерматоми S2-5, неврогенни заболявания на пикочния мехур като ургентно незадържане на урина, често уриниране, никтурия, както и задържане на урина, необходимост от извършване на интервенция по метода на Валсалва или Креде, за да се предизвика уриниране (S3-4), дисфункция на чревния тракт, което налага употребата на лаксативи (S2-3), диспареуния при жените и еректилна/сексуална дисфункция при мъжете, пареща и изгаряща болка, болка в долната част на гърба (особено под кръста), болка в гърдите, горната част на гърба, шията, ръцете и китките, слабост и/или спазми в краката и ходилата/ръцете и китките, парастезии в зависимост от мястото на кистата/кистите, болка при кихане или кашляне, главоболие и понякога замъглено зрение, двойно виждане. Други симптоми, свързани с възприятията, са виене на свят, усещане за губене на равновесие, вагинални болки при жените, тазови или болки в коремната област.

Симптомите обикновено се обострят при седене или стоене и се подобряват малко в легнало положение. Тези констатации подкрепят твърдението, че симптомите са свързани с изменения в налягането, което се упражнява върху хидростатичните кисти и, за съжаление, често подвеждат при диагностициране.

Статистиката в България?

Към 13 април, когато е направена страницата на сдружението ни в социалните мрежи в България, имахме контакт с 18 човека с рядкото заболяване „Периневрални кисти на Тарлов“, като 7 от тях са оперирани успешно в периода от 2014 г. до 2019 г., от които двама заминават за операция в инвалидна количка.

Към 15.11.2019 г пациентите са вече 36.

Пациентите в България сме на възраст над 25 години, като 6 човека от нас бяха оперирани в чужбина благодарение на дарителските ни кампании. Събирането на средства е много трудно и агонизиращо. Превръщаме се в просяци, за да можем да живеем достоен живот без болка, а всички ние плащаме коректно здравните си осигуровки. Една част от пациентите кандидатствахме за формуляр S2, но или имаме отказ, или въобще не бяхме допуснати до консултанти за разглеждане на медицинските ни файлове и документация. Това е голям проблем за всички пациенти.

Има ли лечение?

За да има възможност да се оперира в чужбина, всеки пациент е необходимо да кандидатства за формуляр S2 (формуляр за планирано лечение извън държавата по осигуряване/пребиваване). Следователно трябва да получи становище от неврохирург, който да одобри лечението. За съжаление, нито един от кандидатствалите не е получил одобрение. Основният мотив е, че кистите на Тарлов са асимптоматични и самите неврохирурзи не признават нашето заболяване.

Нашето рядко заболяване се неглижира и не се приема/разпознава в България от специалисти по образна диагностика, невролози, неврохирурзи, ТЕЛК и всички ние се намираме в безизходица. Ние зависим от тези специалисти.

Благодарим ви, че подкрепяте с вашия глас нашето желание да живеем!

Още за Пациентите с рядкото заболяване „Периневрални кисти на Тарлов“ да могат да се лекуват успешно и да бъде признато заболяването като рядко и в България | Петицията подпишете – ТУК