Благодарим на Община Пазарджик за бързата намеса и реакция по отношение на счупените катерушки, огради и други съоръжения на детската площадка, заяви отец Стефан Йорданов, който живее в квартала на ул. „Димчо Дебелянов“ в областния град. Само преди няколко дни площадката осъмна неузнаваема, а извършителите на вандалщината останаха неизвестни.

В същия ден екип от „Жилфонд“ посети мястото и отстрани авариите. „При нас това е ежедневие.“ – заяви шефът на отдела към общинска администация Иван Стефанов. „Тъжно е, че почти през няколко месеца трябва да правим отново разходи, които вече са били платени при направата на градинките и площадките. И разбира се става дума за парите на всички ни – и вашите, и моите.

Вместо общината да инвестира в нови неща, се налага десетократно да препоправяме вече създадени.“ – коментира още той. Най-голямата повреда на градинката на ул. „Димчо Дебелянов“ е било мостчето, което минава над канала. Него го поправят поне за трети път. Ако през нощта човек падне може най-малко да се нарани. Под мостчето има тръба, а съборените му заграждения са метални.

Дъските от оградата на детската площадка също изчезват за броени минути, защото хората, които пресичат през мястото искат да минават напряко, а не да го заобикалят, без да си правят сметката, че през деня на това място играят деца и то на метри от пътното платно.

Предложението на живущите от квартала е да се постави видоенаблюдение. Така ще е ясно кой чупи и кой е отговорен за пораженията. Тогава общината няма да прави разходи за възстановяването на потрошени от безсъвестни граждани съоръжения, а те самите ще имат „едно на ум“ преди да тръгнат да го правят. Другият вариант е да се намерят доброволни или символично платени пазачи на градинките.

Към днешна дата отново има сигнали, този път за вандалски прояви на площадките в „Устрем“ и „Запад“, добави г-н Стефанов. Всеки ден има поражения и по плочките пред Младежкия дом, Театъра и Тортата. Само за миналия месец са били похарчени 600 лв. само за подмяна на умишлено счупени плочки.

Хората му отново са на терен и пораженията ще бъдат отстранени. В същност това е и причината общинска администрация да направи новата си структура, която беше приета през януари, а според нея на терен ще работят повече хора, отколкото в предишните години. Това са хората, които се грижат именно за площадките и градските паркове.

Общината предвижда поетапно поставяне на видеонаблюдение в града, като ще се започне от центъра към периферията, тогава наистина ще стане ясно кой и защо унищожава общинското имущество, а дотогава