Изключително интересен, мотивиращ и различен ден вчерашният 17 февруари за учениците от Основно училище “Христо Ботев” в село Сарая, които заедно със своя директор Ангел Малинов и част от учителския колектив, бяха домакини на събитие част от проекта “Спортувай и се забавлявай и всеки ден успявай”. Проектът се осъществява по Националната програма за младежта, а изпълнител е “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ с председател Ренета Камберова, с помощта на Министерството на младежта и спорта и Община Пазарджик.

Именно госпожица Камберова в ролята си на спортен специалист постави начало на изпълнение на проекта, в който са включени общо 10 села от Пазарджишка област. Още в началото интересът   е повече от сериозен, което може да доведе до увеличаване на техния брой.

Първата част от събитията включва запознаване на деца и младежи с успелите спортни личности от Пазарджик. Така първи пред учениците застанаха абсолютната световна шампионка и олимпийска медалистка по художествена гимнастика Ренета Камберова и една от звездите на българския бадминтон – Гергана Павлова.

Тя зае безапелационно първо място във вота на публиката в анкетата “Спортист на годината” в Пазарджик и второ място при гласуването на звездното жури. Рени демонстрира майсторство с уредите, но и не само това. Думите й за начина, по който се постигат успехите бяха по-важни за учениците:

“Искам да знаете, че с много труд всичко се постига. Няма невъзможни неща. Не се отказвайте пред нищо, а имайте цели, които да преследвате и постигате!”. “Спортът е и победи, но и загуби. Няма спортист, който може само да печели. Важното е, когато паднеш, да знаеш как да се изправиш. Да вземеш поуки от загубата и допуснатите грешки, за да може следващият път да победиш”, мотивира домакините и бадминтонистката Гергана Павлова.

Втората част “Шампионът в мен” ще пренесе децата и младежите на спортната арена. Те вече получиха спортни артикули, с които имат време да спортуват, за да участват в бъдещия спортен празник, организиран отново от Пазарджик спортува.

Третата финална част от поредицата събития, свързани с проекта, е учениците да посетят истинско спортно състезание, за да видят на живо усилията и труда на спортистите, както и как се печелят медали. Събитията и целият проект “ Спортувай и се забавлявай и всеки ден успявай” е напълно отворен за всички деца и младежи във всички села, които са част или ще бъдат част от него.