Арестуваната вчера, по време на получаване на подкуп, шефка на „Обработка на плащания и задължения“ в НАП – Пловдив е родом от Батак, но живее в Пещера, стана ясно днес от данни на полицията и прокуратурата.

60-годишната Ренета Иванова е арестувана при акция на Икономическа полиция под ръководството на Окръжна прокуратура в момент на взимане на подкупа. Историята е започнала в четвъртък, когато представител на търговско дружество за онлайн търговия на дрехи е подал сигнал срещу служителката. Тя е поискала сума 4000 лева, за да „оправи“ проверката.

Изтъкнати са проблеми при отчитането на данъчните фактури, в резултат на които за търговското дружество би последвала проверка от НАП. След подадения сигнал за изнудването е започнато е досъдебно производство. От дружеството са се разбрали с данъчната служителка да осъществят среща, на която да бъдат предадени парите.

Тя се е състояла в района на търговския обект, като жената е получила 2000 лева, което е половината от исканата сума. В този момент и е арестувана. Предстои повдигане на обвинение за търговия с влияние.

Ренета Иванова е родом от Батак, но живее със семейството си в Пещера. Работи в НАП от самото му основаване. В Пловдив е от 2010 година. Служителите й я описват като комуникативен и добър служител. Преди няколко години обаче животът й нанася няколко неочаквани удара. Единият й син развива тежко заболяване, за което се изисква много скъпо лечения. Тя самата преживява тежка катастрофа. Автобусът , с който се прибира към Пещера пада в дере и тя получава сериозни травми. Повече от половин година е в болнични. 

Заради скъпата терапия на сина си започва да взема заеми от познати и тегли бързи кредити.