Децата от СУ“Димитър Гачев“ пристигнали днес от Италия, трябва да се обадят на личния си лекар. Семействата им трябва да ги поставят под карантина от четиринадесет дни, а ако през това време се появят симптоми на коронавирус да сигнализират инфекционист. Пазарджишката МБАЛ има готовност да приемем болни пациенти, „Инфекциозно отделение“ е запасено с необходимите предпазни средства, потвърдиха от там.

Към момента не се налага хоспитализирането на здрави хора, това е разпоредено от Министерството на здравеопазването, заявиха и от РЗИ, където са уведомени, че в града има пет деца и техният учител, които са се върнали от Италия. Те са посетили страната във връзка с училищен проект по програмата за обмен „Еразъм“. Пристигнали са в Рим вчера, а днес сутринта са взели обратен полет по настояване на Регионалния инспекторат на образованието.

В СОФИЯ

Съвместно учение на Регионална дирекция „Гранична полиция“-Аерогари, Летище София, ВМА и столичната регионална здравна инспекция/РЗИ/ се проведе днес на ГКПП Аерогара София. Показано беше взаимодействието на службите от задължителния граничен контрол при евентуално пристигане на пътници, заразени с коронавирус. Преди паспортния контрол, термокамерите на РЗИ засичат „високата температура на болните пътници“. Те са отделени от останалите и отведени в изолатор на РЗИ за допълнителна проверка. Служителите на Гранична полиция, облечени в защитно облекло, извършват паспортен контрол на „заразените“, след което те са качени в линейка и с полицейски ескорт транспортирани във ВМА.
През последното денонощие здравните власти са изготвили информационни брошури за чужденците, които пристигат в България. Актуализиран е телефонът за връзка. Изработени са и формуляри за българските граждани, които пристигат от кризисни дестинации. Тези данни ще ни помогнат при анализ на ситуацията и вземане на решения при изменение на обстановката, заяви на брифинг генерал-майор професор д-р  Венцислав Мутафчийски, който оглавява сформирания кризисен щаб към Министерския съвет. В момента на сухоземните граници служителите на РЗИ работят с дистанционни термометри. До края на седмицата трябва да пристигнат и да бъдат инсталирани на останалите граничните пунктове термокамери, подобни на тези, които вече са инсталирани на летищата, допълни той.
През последното денонощие на граничните пунктове на влизане в страната са преминали около 36 000 пътници и 12 000 превозни средства. Няма промяна в ситуацията в страната и няма регистрирани случаи на коронавируса, каза още началникът на ВМА.