„Решихме да се възползваме от започналия ремонт на ул. „Стефан Стамболов“ и възможността, която се открива, да обособим територия за паркиране от западната страна на моста, като ще продължим и от другата страна реципрочно, за да направим необходимото тук да се получи тази паркинг зона, която не достига“, поясни кметът Тодор Попов при обхода на ремонтните дейности на околовръстното. “Всички знаем, че Островът е най-посещаваната част в нашия град и не достигат местата  за автомобили. А ние следваме принципа „Там, където е удобно за хората” – те са показали, че това е мястото. Тази територия ще бъде подравнена и покрита с перфоплочки. Това ще премахне неприятната гледка, когато е мокро – да бъде кално, а когато е сухо – да бъде прашно.

Надявам се до активния сезон, в който нашите съграждани ще посещават повече Острова, тази отсечка, която в момента се работи, да бъде завършена. Това са дългосрочно планирани и чакани ремонти за Пазарджик. Крайно наложително  беше това да се случи с пътя за Пловдив, а също и с инфраструктурата при влизането в града, от която ми беше неудобно. Аз искам хората да имат самочувствие, че се прибират в нашия си град, а това означава уют, удобство и естетика.” Така Тодор Попов коментира течащите ремонтни дейности на пътя Пловдив – Пазарджик и ул. „Стефан Стамболов“, позната като околовръстното, която е част от републиканската пътна мрежа, както и възможността да се изградят нови паркинг зони в Пазарджик.

Община Пазарджик е поискала промяна в проекта за ремонт на ул. „Стефан Стамболов“, за да могат да се обособят нови зони за паркиране: около пешеходния мост над р. Марица от двете страни и в двете посоки, около кръстовищата с други улици и на още няколко места. В тези участъци предвидените за подмяна нови пътни бордюри ще бъдат положени обърнати.

Промяната е свързана с бъдещи намерения на Община Пазарджик за обособяване на зони за спиране, паркиране и други, които ще се реализират поетапно. С писмо от 29.01.2020 г. на Областно пътно управление – Пазарджик е получено съгласие и потвърждение на отправеното искане.