По досъдебно производство, наблюдавано от Окръжна прокуратура – Пловдив е обвинена Цветелина Кънева, на 46 г, за това, че през периода от 17 декември 2018 г. до 24 февруари 2020 г., като директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, е нанесла щети на държавата, в качеството на  длъжностно лице, като от това са последвали значителни щети за стопанството, представляващи неплатена цена на 205 171,2 куб. метра добита вода от водовземното съоръжение  и 34 122 куб. метра отведени и пречистени води – престъпление по чл. 219 ал. 1 във вр. чл. 93 т.1 от Наказателния кодекс. Става дума за това, че Кънева е била наясно, че Захарен комбинат – Пловдив е работил с вода от незаконни сондажи на територията на предприятието. Касае се за поне 40 обекта на територията на област Пловдив аналогични с настоящия случай – незаконни сондажи на предприятия. По нито едно от тях не е направено наказателно постановление.- уточни окръжният прокурор Румен Попов по време на брифинг в Пловдив.

Варварските минерални бани на територията на община Септември също са работили на този принцип, съобщи прокурор Попов.

Длъжностното престъпление е разкрито, след като през януари 2020 се извършва нова проверка , при която се установява , че сондажът продължава да работи. Изискани са документи от Басейюнова дирекция, но такива не са предоставени.

Подробности по случая бяха изнесени, днес,  на съвместени брифинг на Окръжна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР-Пловдив, в който участваха Румен Попов, окръжен прокурор, Галин Гавраилов, заместник окръжен прокурор и старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР-Пловдив.

Обвиняемата Цветелина Кънева е задържана за срок от 72 часа  с постановление на наблюдаващия прокурор.

Директорът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев заяви, че ще бъдат проверени и фирмите, които са черпили инертни материали от басейна на река Марица с разрешение от Басейнова дирекция.