За втори път предложение за премахването на паметника на Петър Абаджиев е внесъл в деловодството на ОбС общинският съветник Димитър Петков. В началото на предишния мандат това предложение бе отхвърлено, но сега има шанс да срещне подкрепата на голяма част от местните „депутати“.

Идеята на Петков е на същото място, в градинката зад спирката на тролеите срещу магазин „Билла“, да бъде преместен паметникът на Овънес Саваджиян.

Името на Петър Абаджиев е първо в списъка на паметника на Антифашистите на Острова, подчерта Петков. Не е нужно той да има отделен паметник в града. Още повече, че не е ясен приносът, който има той към Пазарджик.

Предложението вече е разгледано от съответната комисия, а на днешната сесия ще бъде представено на вниманието на целия Общински съвет.

Според Димитър Петков спасителят на Пазарджик Ованес Саваджиян заслужава много повече почит и уважение от социалистически деятел, който днес вече никой не споменава.

Кой е Саваджиян?

Ованес Саваджиян през 1878 година работи като телеграфист на гара Татар Пазарджик. По време на изтеглянето на османските войски от града главнокомандващият Сюлейман паша иска разрешение от падишаха и Високата порта в Цариград да запали града и да изколи населението. Когато пристига положителен отговор от Цариград, Ованес Саваджиян променя текста на телеграмата и я предава в отрицателен смисъл на седящия до него Сюлейман паша, който не разбира морзовата азбука.

След освобождението на Татар Пазарджик Ованес Саваджиян става временен кмет на града, а по-късно началник на гарата. Той е почетен гражданин на Пазарджик, носител е на трите степени на ордените “За гражданска заслуга” и “Св. Александър”. Днес негов бюст-паметник се издига в района на бившата автогара, в близост до улицата, носеща неговото име (бившата улица „Арменска“). Автор на бюст-паметника на Ованес Саваджиян е скулпторът Тома Попов.

Кой е Петър Абаджиев?

Историците: Петър Абаджиев от Пазарджик не е атентаторът от „Света Неделя“